Center za obiskovalce

V centru za obiskovalce je na ogled razstava o Krajinskem parku Strunjan z naslovom Park morja. V okviru razstave si lahko ogledate tudi film o Krajinskem parku Strunjan.

Razstava v treh jezikih orisuje vse pomembnejše značilnosti parka in pojasnjuje njihovo neločljivo povezanost z morjem. Razporejena po štirih stenah opisuje štiri različne obraze parka, predstavljene pod naslovi Kjer se srečujeta kopno in morjeŠčepec solinŽivljenja polna morska laguna in Strunjanski klif, živa skulptura morja.

Center Krajinskega parka Strunjan je za obiskovalce odprt vse dneve v tednu. Med delavniki od 9. do 15. ure. Ob sobotah in nedeljah od 9. do 17. ure. Ob praznikih zaprto. V primeru slabega vremena so možna odstopanja.

Vstop v center je brezplačen.

Odpiralni čas:

  • Odprto: med delavniki od 9. do 15. ure; ob sobotah in nedeljah od 9. do 17. ure.
  • Zaprto: prazniki.

Za najavljene skupine, ki so rezervirale voden ogled, je center odprt tudi izven navedenega delovnega časa in je vključen v ceno vodenega ogleda.

Preberi več

Že ob ustanovitvi leta 2008 si je JZ KPS zadal cilj v čim krajšem času postaviti center za obiskovalce. Možnost, da bi v ta namen obnovili in adaptirali dve solinarski hiši, se je ponudila z evropskim programom za dvig konkurenčnosti turističnega gospodarstva, v okviru katerega je javni zavod prijavil projekt Informacijski center Krajinskega parka Strunjan.

V prvi hiši iz sredine 19. stoletja, ki je tipičen primer solinarske arhitekture, je bilo nekoč v pritličju skladišče soli, v nadstropju pa stanovanjski prostori solinarjeve družine. Druga hiša, zgrajena v prvi četrtini 20. stoletja, se še danes uporablja za bivališče solinarskih delavcev. V objekt je umeščena tudi črpalka za vodo, ki slanico pretaka v izparilne bazene.

Obnova obeh hiš je trajala od konca leta 2012 do jeseni 2013. V manjšem objektu sta sedaj sedež uprave parka in prostor, namenjen obiskovalcem parka, v večjem pa so solinarji pridobili shrambo za orodje, prostore za delo in počitek ter prostor za električno črpalko.