Rezervacija vodenega ogleda

Koledar prikazuje samo proste termine.

V obdobju od prvega junija do petnajstega septembra ne bomo izvajali dvournih vodenih ogledov in enournih ogledov klifa po 12 ur. Zaradi izjemno visokih temperatur v zadnjem obdobju je 4 km dolg pohod lahko potencialno nevaren, vsekakor pa prenaporen.
 • *Zimski urnik (16. september - 30. april)
  **Poletni urnik (1. maj - 15. september)
 • Julij 2024

  pon tor sre čet pet sob ned
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31

  20. julij 2024

  21. julij 2024

  22. julij 2024

  23. julij 2024

  24. julij 2024

  25. julij 2024

  26. julij 2024

  27. julij 2024

  28. julij 2024

  29. julij 2024

  30. julij 2024

  31. julij 2024

 • DELOVNI LISTI - V kolikor želite lahko rešujete delovne liste kasneje po vodenju npr. v šoli za utrjevanje pridobljenega znanja. Delovni listi se ne rešujejo med vodenjem, saj ta proces moti prisotnost učencev oziroma interpretacijo. Povezavo do prenosa delovnih listov vam bomo poslali po elektronski pošti skupaj s potrditvenim sporočilom, ko boste rezervirali vodenje, da si jih lahko sami natisnete v kolikor želite. Priložene bodo tudi rešitve delovnih listov.
 • Dobro je vedeti...

  V primeru plačila z gotovino pripravite točen znesek. Spremljevalci imajo brezplačno.

  Če naš vodnik oceni, da ogled lahko ogrozi zdravje katerega od udeležencev, lahko vodenje kadarkoli prekine ali ogled v celoti odpove. Priporočamo primerno obutev in da s seboj prinesete dovolj tekočine.

  V kolikor je možno vas naprošamo, da sanitarije uporabite pred prihodom na vodenje

  V primeru zamude sporočite na tel: +386 (0)8 205 1880

  Da vam z zagotovostjo lahko zagotovimo vodnika in vam potrdimo vodenje rezervirajte vsaj 5 dni pred prihodom.

  V primeru plačila z gotovino pripravite točen znesek. Spremljevalci imajo brezplačno.

  V javnem Zavodu Krajinski park Strunjan se zavedamo odgovornosti ravnanja z osebnimi podatki in spoštujemo vašo zasebnost. Osebne podatke obdelujemo skrbno v skladu s Splošno uredbo Evropske komisije o varstvu osebnih podatkov (EU) 2016/679 (GDPR), ki vam omogoča več nadzora nad uporabo lastnih osebnih podatkov ter Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Koristne informacije

Cenik

CENIK VODENIH OGLEDOV V KRAJINSKEM PARKU STRUNJAN

Storitev V slovenskem ali italijanskem  jeziku [EUR] V tujem jeziku ANG – NEM [EUR]

Za skupino nad 6 oseb

Dvourno vodenje po klifu, solinah in okoli lagune Stjuža

odrasli 8,00 10,00
mladina do 18. leta 7,00 8,00
študenti s potrjeno izkaznico 7,00 8,00
upokojenci 7,00 8,00

Za skupino nad 6 oseb

Enourno vodenje po klifu ali po solinah in okoli lagune   Stjuža

odrasli 4,00 5,00
mladina do 18. leta 4,00 5,00
študenti s potrjeno izkaznico 4,00 5,00
upokojenci 4,00 5,00
Posamezniki in skupina do vključno 6 oseb
Enourno vodenje za posamezne obiskovalce in skupine do 6 oseb 35,00 45,00
Dvourno vodenje za posamezne obiskovalce in skupine do 6 oseb 45,00

60,00

Cenik velja od 16. 1. 2018 dalje.
Cene vsebujejo DDV.

Naročilnica

V kolikor boste vodenje plačali z naročilnico vas prosimo, da jo prinesete na vodenje s seboj.

Kako do zbirnega mesta?

Zbirno mesto je pri solinarski hiši v centru za obiskovalce na strunjanskih solinah. 

Če prihajate z avtomobilom, pustite vozilo na plačljivem parkirišču. V primeru prihoda z avtobusom, se pripeljite do začetka parkirišča in izstopite na pločnik. Nadaljujte 500 m peš ob morju do zbirnega mesta na solinah. Za čas trajanja vodenja morajo vozniki premestiti avtobus na 2 km oddaljeno parkirišče pri Belvederju pred gostišče Jasna in se ob dogovorjeni uri, ob zaključku vodenega ogleda, vrniti na zbirno mesto.

Opomba: V kolikor rezervirate 1 urno vodenje samo po klifu, je zbirno mesto na začetku parkirišča, kjer vas odloži avtobus. 

Več v navodilih za avtobusnega šoferja Navodila za voznike avtobusa.

V kolikor zamujate, morate to obvezno sporočiti vodniku na številko uprave parka (08/20 51 880).

Potek ogleda

1h ogled solin zaključimo na istem mestu, kjer smo ga pričeli.

2h ogled pričnemo na solinah in ga zaključimo pred glavnim parkiriščem, kjer vas je odložil avtobus.

Trajanje ogleda

 • 2 uri (sprehod po klifu in solinah ter okoli morske lagune z občasnimi postanki)
 • 1 ura (ogled solin, lagune Stjuža ali klifa)

Obravnavana področja

Varstvo narave, botanika, zoologija, geologija, zgodovina in geografija. Če vas podrobneje zanima določena tematika, lahko izbirate med vodenji po botanični, geografski, geološki ali morski učni poti.

Način plačila

Plačate lahko z naročilnico ali v gotovini na dan vodenega ogleda.

Opis vodenj

Vodnik skupino sprejme pri solinarski hiši (Center za obiskovalce) na strunjanskih solinah. Sledi razlaga na solinah o njihovem nastanku in tradicionalni pridelavi soli, ki se je ohranila do danes, ter o rastlinah in živalih, prilagojenih na slano okolje. Vodenje se zaključi z razlago morske lagune Stjuža ter z ogledom filma o parku v Centru za obiskovalce. 

V primeru  dvournega ogleda, vodnik skupino odpelje od solin v Naravni rezervat Strunjan po pešpoti ob robu Strunjanskega klifa, kjer ji predstavi značilnosti flišnega klifa, njegovo rastlinstvo, naravno obalo in raznolikost združb na različnih tipih morskega dna. Z mesta postanka na Strunjanskem klifu se razkrije enkraten pogled na celoten Tržaški zaliv, ki se ob dobri vidljivosti odpira naprej do najvišjega vrha Julijcev, Triglava.

V primeru enournega vodenja po klifu, vodnik skupino sprejme na pričetku glavnega parkirišča, pod hotelom Krka (Svoboda).

Oprema

Vremenu in letnemu času primerna oblačila, pohodniška obutev. V poletnih mesecih se priporoča kot dodatek pokrivalo in brezalkoholna pijača.

Voden ogled parka

Park si je mogoče ogledati tudi z vodnikom, individualno ali v skupini. Vodeni ogled je potrebno pravočasno rezervirati, namenjen pa je obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo izvedeti kaj več o naravnih in kulturnih posebnostih Krajinskega parka Strunjan.

Klasični vodeni ogled solin, lagune in klifa z morjem po približno 4 km dolgi poti traja najmanj 2 uri. Obiskovalci se lahko odločijo tudi za krajši, 1 urni ogled klifa ali solin z laguno Stjuža s podrobnejšo razlago o postopku pridobivanja soli, ki je speljan po približno 1,5 km dolgi poti.

Poleg klasičnega vodenega ogleda, ponujamo še štiri dodatne vrste ogledov: po botanični, geološki geografski in morski učni poti.

V obdobju od prvega junija do petnajstega septembra ne bomo izvajali dvournih vodenih ogledov in enournih ogledov klifa po 12 ur. Zaradi izjemno  visokih temperatur v zadnjem obdobju je 4 km dolg pohod lahko potencialno nevaren, vsekakor pa prenaporen.