Voden ogled parka

Park si je mogoče ogledati tudi z vodnikom, individualno ali v skupini. Vodeni ogled je potrebno pravočasno rezervirati, namenjen pa je obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo izvedeti kaj več o naravnih in kulturnih posebnostih Krajinskega parka Strunjan.

Klasični vodeni ogled solin, lagune in klifa z morjem po približno 4 km dolgi poti traja najmanj 2 uri. Obiskovalci se lahko odločijo tudi za krajši, enourni ogled bodisi klifa bodisi lagune Stjuža in solin s podrobnejšo razlago o postopku pridobivanja soli, ki je speljan po približno 1,5 km dolgi poti.

Poleg klasičnega vodenega ogleda, ponujamo še štiri dodatne vrste ogledov: po botanični, geološki in geografski učni poti.

Rezervacija vodenega ogleda

 • Julij 2021

  Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31

  29 Julij, 2021

  30 Julij, 2021

  31 Julij, 2021

 • Dobro je vedeti...

  V primeru plačila z gotovino pripravite točen znesek. Spremljevalci imajo brezlačno.

  Če naš vodnik oceni, da ogled lahko ogrozi zdravje katerega od udeležencev, lahko vodenje kadarkoli prekine ali ogled v celoti odpove.

  V poletnih mesecih ne pozabite na plastenko vode ter zaščito pred soncem, v hladni polovici leta pa na primerna oblačila in obutev.

  V kolikor je možno vas naprošamo, da sanitarije uporabite pred prihodom na vodenje

  V primeru zamude sporočite na tel: +386 (0)8 205 1880

  V javnem Zavodu Krajinski park Strunjan se zavedamo odgovornosti ravnanja z osebnimi podatki in spoštujemo vašo zasebnost. Osebne podatke obdelujemo skrbno v skladu s Splošno uredbo Evropske komisije o varstvu osebnih podatkov (EU) 2016/679 (GDPR), ki vam omogoča več nadzora nad uporabo lastnih osebnih podatkov ter Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Koristne informacije

Potek ogleda

Potek ogleda

Pot je krožna, ogled zaključimo na istem mestu, kjer smo ga pričeli.

Trajanje ogleda

 • 2 uri (sprehod po klifu in solinah ter okoli morske lagune z občasnimi postanki)
 • 1 ura (sprehod samo po klifu ali samo po solinah in okoli morske lagune z občasnimi postanki)
 • V zavihku »Kako do zbirnega mesta?« pod naslovom Zbirno mesto zamenjati odstavek, ki sem ga zgoraj popravila (saj je enak).

Obravnavana področja

Obravnavana področja

Varstvo narave, botanika, zoologija, geologija, zgodovina in geografija. Če vas podrobneje zanima določena tematika, lahko izbirate med vodenji po botanični, geografski ali geološki.

*Opomba: Glede poteka poti in tematskih vodenj so možni tudi posebni dogovori.

Kako do zbirnega mesta?

Zbirno mesto

V primeru prihoda z avtobusom, se pripeljite do križišča (označen na sliki spodaj), kjer cesta desno zavije proti zdravilišču Krka (Hotel Svoboda), na levi pa je vhod na večje parkirišče Strunjan. Za čas trajanja vodenja morajo vozniki premestiti avtobus na 2 km oddaljeno parkirišče pri Belvederju pred gostiščem Jasna (iz Strunjana v smeri Izole) in se ob dogovorjeni uri, ob zaključku vodenega ogleda, vrniti na zbirno mesto.
Če prihajate z avtomobilom, pustite vozilo na plačljivem gramoznem parkirišču Strunjan ob laguni Stjuža, v bližini strunjanske plaže.

V kolikor zamujate, morate to obvezno sporočiti vodniku na številko uprave parka
(08/20 51 880).

»Več v navodilih za avtobusnega šoferja« Navodila za voznike avtobusa.

Delovni listi

Delovni listi

Delovni listi so brezplačni in na voljo s prehodnim naročilom ob rezervaciji vodenega ogleda.

Način plačila

Način plačila

Plačate lahko z naročilnico ali v gotovini na dan vodenega ogleda.

Oprema

Vremenu in letnemu času primerna oblačila, pohodniška obutev. V poletnih mesecih se priporoča kot dodatek pokrivalo in brezalkoholna pijača.

Opis klasičnega vodenja po Krajinskem parku Strunjan

Opis klasičnega vodenja

Vodnik skupino najprej odpelje v Naravni rezervat Strunjan po gozdni pešpoti ob robu Strunjanskega klifa, kjer ji predstavi značilnosti flišnega klifa, njegovo rastlinstvo, naravno obalo in raznolikost združb na različnih tipih morskega dna. Z mesta postanka pri Strunjanskem klifu je enkraten pogled na celoten Tržaški zaliv, ki se ob dobri vidljivosti odpira vse do najvišjega vrha Julijcev, Triglava.

Sledi kratek ogled cerkve Marijinega prikazanja ter nadaljevanje sprehoda do edine slovenske morske lagune ter razlaga o njeni zgodovini in posebnostih mokrišča. Pot ob laguni pripelje do Strunjanskih solin in novo urejenega centra za obiskovalce, kjer si je moč ogledati razstavo in film o parku. V solinah sledi razlaga o njihovem nastanku in tradicionalni pridelavi soli, ki se je ohranila do danes, ter o rastlinah in živalih, prilagojenih na slano okolje.

Med ogledom vodnik postreže tudi z zanimivostmi o kulturni krajini z značilno razpršeno poselitvijo, terasami, suhozidi in mejicami ter pojasni, zakaj je potrebno takšna področja ohranjati in zakaj tujerodne vrste niso dobrodošle.

Cenik

CENIK VODENIH OGLEDOV V KRAJINSKEM PARKU STRUNJAN

Storitev V slovenskem jeziku [EUR] V tujem jeziku [EUR]

Za skupino nad 6 oseb

Dvourno vodenje po klifu, solinah in okoli lagune Stjuža

odrasli 8,00 10,00
mladina do 18. leta 7,00 8,00
študenti s potrjeno izkaznico 7,00 8,00
upokojenci 7,00 8,00

Za skupino nad 6 oseb

Enourno vodenje po klifu ali po solinah in okoli lagune   Stjuža

odrasli 4,00 5,00
mladina do 18. leta 4,00 5,00
študenti s potrjeno izkaznico 4,00 5,00
upokojenci 4,00 5,00
Posamezniki in skupina do 6 oseb
Enourno vodenje za posamezne obiskovalce in skupine do 6 oseb 35,00 45,00
Dvourno vodenje za posamezne obiskovalce in skupine do 6 oseb 45,00

60,00

Cenik velja od 16. 1. 2018 dalje.
Cene vsebujejo DDV.