Preglej vse novice

Čistilna akcija ČISTA OBALA 2016

22. Sep 2016

Javni zavod Krajinski park Strunjan se je v soboto, 17. septembra, priključil čistilni akciji v organizaciji zavoda TRI-NITI in Inštituta za vode RS, saj je v času rednega nadzora opažal povečanje odpadkov tako na morskem obrežju, kot tudi ob poteh, ki vodijo do Naravnega rezervata Strunjan in na nasipih v solinah.

Kolektiv Javnega zavoda se je odločil, da bo v okviru akcije urejal okolico Infocentra Krajinskega parka Strunjan. Tako je odvozil zapuščeno plovilo ter kose večjih odpadkov iz dna lagune in avtomobilskih pnevmatik, obenem pa še manjše smeti ob samem infocentru in po solinah.

Kljub slabemu vremenu je bila čistilna akcija uspešna.

V nadaljevanju pripenjamo še sporočilo za javnost Zavoda Tri-Niti in Inštituta za voda RS:

“Tudi to leto je ČISTA OBALA potekala v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer – International Coastal Cleanup (ICC) in hkrati tudi del lokalnega informativnega dogodka projekta Adriatic +, pod organizacijskim okriljem Zavoda TRI-NITI in Inštituta za vode Republike Slovenije.

Na pretežno oblačen in vetroven dan, se je zbralo kar 119 prostovoljcev, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije in tujine. Zopet smo bili navdušeni nad izrednim odzivom udeležencev, ki so kljub neprijaznemu vremenu čistili plaže na lokacijah Debeli rtič, pod Belvederjem, v Strunjanu, Fiesi in na Seči. V sklopu čistilne akcije je poleg samega čiščenja potekalo tudi spremljanje števila,

teže in vrste odpadkov.

 

Lansko leto (v letu 2015) smo zbrali 168,60 kg odpadkov ali 14.074 kosov odpadkov, kar je 114 koščkov na prostovoljca. Odpadki so se pobrali na skupni dolžini 9,3 km. Vsak prostovoljec je pobral dober kilogram odpadkov (1,3 kg). Letos smo zbrali 123,76 kg ali 12.306 kosov odpadkov, kar je 103 koščke na prostovoljca. Vsak prostovoljec je pobral dober kilogram odpadkov (1,03 kg).

 

Letos je bila najbolj onesnažena lokacija glede na število odpadkov Bele skale – Belvedere, kjer se je po naših podatkih nahajalo 2102 kosa odpadkov na 100 m obale. Najmanj onesnažena plaža je bila na Debelem rtiču s 16 kosi odpadkov na 100m. Najbolj onesnažena lokacija glede na težo odpadkov je bila Piran-Fiesa-Pacug z 54 kg.

V povprečju za celotno slovensko obalo v letu 2016 velja podatek, da se na njej nahaja 2,2 kg oziroma 227 kosov odpadkov na 100 m obale. V primerjavi z lanskim letom smo zasledili povečanje odpadkov v številu in teži. Zaradi slabega vremena in razburkanega morja nismo mogli dostopati do vseh lokacij. Čiščenje se je opravilo na krajših dolžinah in skupno smo očistili 5,4 km obale.

Skupna količina odpadkov: 123,76 kg

Skupno št. prostovoljcev: 119

Skupna dolžina očiščene obale: 5414 m

Skupno zbrano št. vreč za odpadke: 43

Skupno število odpadkov na celotni dolžini čiščenja: 12.306 odpadkov

Skupno število odpadkov na 100m: 227 odpadkov

Teže odpadkov

Plastika, embalaža in kovine: 70,25 kg

Steklo: 10,00 kg

Mešano: 43,49 kg

Skupaj: 123,76 kg

 

TOP 10

Najbolj pogosti odpadki so bili ponovno cigaretni ogorki, nerazpoznavni koščki

plastike, koščki stekla in keramike, embalaža za hrano, koščki stiroporja, plastične

vrečke in ribiške mreže.

V primerjavi z letom 2015 in 2014, je bilo na obali večje število

odpadkov.

Po samem čiščenju smo naše prostovoljce povabili na pogostitev v Hotel Svoboda, kjer smo organizirali tudi zanimive kreativne delavnice pod vodstvom festivala Reciklart, Tadeje Hodaya Jakop in društva Morigenos. Letošnja Čista obala je potekala pod sloganom “Kjerkoli si, poberi 4 smeti”. Podpiramo pobudo, da s skupnimi močmi počistimo celo Slovenijo. Kamorkoli se odpravimo, vedno počistimo za seboj in med sprehodom po naravi poberimo vsaj 4 smeti.

Za pomoč in sodelovanje se zahvaljujemo:

Zdravilišču Krka Strunjan, Upravi za pomorstvo RS, Okolju Piran in Marjetici Koper. Krajinskemu parku Strunjan, Medis-M, društvu Morigenos in Geosledilec, Tadeji  Hodaya Jakop, festival Reciklart (Neveni in Danijeli), Trajnostnemu parku Istra ter vsem prostovoljcem ter posameznikom, ki so prispevali k čistilni akciji.

Fotografije je prispevala: Špela Grohar (Zavod Tri-niti)