Preglej vse novice

DEKADA OCEANOV

24. Jan 2022

Pod okriljem Združenih narodov v obdobju 2021 – 2030 poteka Dekada znanosti za trajnostni razvoj oceanov. Z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti morskih ekosistemov je nastala ozaveščevalna kampanja, kjer so na kratko predstavljene zanimivosti o morju in biotski pestrosti v njem. Pomen morskih ekosistemov za človeka in kakovost njegovega življenja na Zemlji je pogosto spregledana. Zato spodaj z vami delimo zbrane zanimivosti in nabor fotografij svetovnih oceanov – mase, ki povezuje vse kopno in s tem življenje samo.

Več o dekadi oceanov si lahko preberete na sledeči povezavi:

https://www.oceandecade.org/

Ste vedeli, da morje omogoča življenje na našem planetu? Naša morja ne bi mogla biti bolj pomembna, saj ustvarjajo pogoje za življenje na Zemlji. Najzgodnejša odkritja življenja, kot ga poznamo, izvirajo iz morja. Vsaka kopenska vrsta, se je razvila iz morskih prednikov. Pred poselitvijo kopnega sveta so večino kisika v atmosferi proizvedli organizmi v morju, kar je ustvarilo prve pogoje za začetek življenja na kopnem. Oceani še naprej delujejo kot podporni sistem planeta, zagotavljajo nam vodo in kisik ter uravnavajo temperaturo podnebja. Varovanje naših morij je za naš obstoj ključnega pomena.

Morja uravnavajo podnebne spremembe in narekujejo vremenske razmere. Globokomorski oceani vpijejo kar 93% toplote, nastale s podnebnim segrevanjem. Podnebne spremembe so tako v resnici težava morij, zato bi jim lahko rekli kar oceanske spremembe. Ščitijo nas pred prekomernimi dvigi temperatur in posledično blaženjem vplivov podnebnih sprememb. Znanstveniki so ocenili, da bi brez te ključne vloge oceanov, trenutna povprečna temperatura ozračja presegala 50°C!

Ljudje smo odvisni od zdravja naših morij. Morja zagotavljajo hrano in vir preživetja milijonom ljudem. Oceani niso osnova za preživetje le prebivalcem priobalnih območij, temveč vsem Zemljanom. Večina naravnih virov, kot so kisik, ki ga dihamo in voda, katero pijemo ter z njo vzgajamo našo hrano, izvira iz oceanov.

Obstajajo tudi manj očitne dobrine, ki jih pridobivamo iz morja, kot so na primer zdravilne učinkovine morskega izvora. Za določene kemijske spojine, najdene na koralnih grebenih, so bili potrjeni pozitivni učinki pri borbi proti številnim boleznim, od rakavih obolenj do bolezni srca in Alzheimerjeve bolezni. Že preprosto bližina morja, ima na človekovo zdravje blagodejne učinke, zmanjšuje stres in anksioznost.

Morja in oceani predstavljajo domovanje veliki večini živali na svetu. Življenje, kot ga poznamo danes, prihaja iz morja – kjer se je vse začelo. Za razliko od rastlin, ki prevladujejo na kopenskem delu planeta, se kar 78% vse živalske biomase nahaja v morskem okolju. Znanstveniki ocenjujejo, da kar 91% morskih vrst še ni bilo ugotovljenih oz. preučenih.

Ko morski organizmi iztrebljajo ali poginejo, organski material potone na dno, kjer je shranjen več stoletij. Zaradi tega so morja pomembna pri skladiščenju ogljika in spopadanju s klimatskimi spremembami, njihov doprinos je celo še večji od gozdov na kopnem.

Za raziskovanje življenja na drugih planetih je bilo namenjenega skoraj 100 krat več sredstev kot za raziskave naših oceanov. Kljub temu morda odgovori na nekatera vprašanja ležijo prav v globinah naših oceanov. Z raziskavami morskih okolij lahko pridemo do boljšega razumevanja podnebnih in okoljskih sprememb, najdemo alternativne vire energije in hrane ter najdemo navdih za številne nove inovacije.

Morje je oblikovalo naš svet. Oceani so milijone let oblikovali kopenske reliefe, na katerih sedaj živimo. Od izklesovanja gorskih verig do ustvarjanja novih otokov, morje deluje na nepredstavljivih razsežnostih.

Morje je eno samo. Čeprav je razdeljeno na pet večjih regij, to so Tihooceanska, Atlantska, Indijska, Arktična in regija Južnega oceana, gre v resnici za eno veliko vodno maso, ki globalno povezuje različne regije. Kar se zgodi v morju na eni lokaciji, ima lahko vpliv marsikod drugje po svetu, pa naj gre za uničujoče dogodke, kot je razlitje nafte, ali vzpodbudne dosežke, kot so zmanjševanje onesnaževanja ali vzpostavitev morskih zavarovanih območij.