Preglej vse novice

Enoletna suholetnica (Erigeron annuus)

28. Dec 2020

Včasih smo marjeticam trgali listke in govorili »me ljubi, me štema, me za norca ima« in rastlina, ki jo danes predstavljamo, bi bila tudi primerna za take igrice, čeprav je, kot ostale predstavljene v tem tednu, invazivna tujerodna vrsta.

Enoletna suholetnica spada v družino košarnic in izvira iz Severne Amerike. Prvi podatki za Slovenijo segajo v leto 1841 (Plemel, Botanični vrt). Steblo je raztreseno dlakavo, listi pa svetlozeleni in dlakavi na obeh straneh. Cvetovi so združeni v številčne koške, širokimi za 2 cm ali manj, so beli do rožnato jezičasti in rumeno cevasti.  Enoletna suholetnica se od ostalih dveh podobnih vrst ločuje po obliki spodnjih listov, ki so pri enoletni suholetnici  narobe jajčasti. Od ostalih dveh se enoletna suholetnica razlikuje tudi po številu jezičastih cvetov v košku in po razporeditvi ter obarvanosti le teh.

V Sloveniji je močno razširjena in se pojavlja na neredno košenih travnikih, poljih in seveda na opuščenih njivah. Glede na razširjenost jo bo tekom let le še več, saj se širi z vetrom.

Vir: https://www.tujerodne-vrste.info/vrste/enoletna-suholetnica/

https://www.gov.si/teme/enoletna-suholetnica-lat-erigeron-annuus/