Preglej vse novice

EU PROJEKT, MOJ PROJEKT

04. Sep 2015

EU PROJEKT, MOJ PROJEKT

Dan odprtih vrat, 18. in 19. september 2015

 

Kje vse evropska kohezijska politika v Sloveniji pušča svoje odtise, lahko odkrivate v petek in soboto, 18. in 19. septembra 2015, na dogodkih z naslovom EU PROJEKT, MOJ PROJEKT, ki jih po vsej Sloveniji organizira Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vsi dogodki so brezplačni, namenjeni pa vsem starostnim skupinam. Poiščite svojega!

Tudi v Krajinskem parku Strunjan so bili v preteklih letih sofinancirani trije večji projekti s pomočjo EU sredstev. V okviru enega od projektov se je obnovilo dve solinarski hiški. V eni hiški je urejen center za obiskovalce, ki je namenjen predstaviti posebnosti tega majhnega, pa vendar izredno pomembnega območja, v drugi hiški pa so solinarji pridobili prostore za delo in počitek, kar obiskovalcem približa delo na solinah. Obnova je pripomogla k revitalizaciji in zaščiti naravne ter kulturne dediščine območja ter izboljšanju infrastrukture. Obenem je v hiški dobila sedež tudi uprava parka. V okviru drugih dveh projektov se je raziskovalo in ozaveščalo o klimatskih spremembah, ohranjanju biodiverzitete in trajnostnem odnosu do okolja. Poleg tega so bile soline ekološko in trajnostno vrednotene, obnovljen pa je bil tudi most in večji del severnega nasipa med Strunjanskimi solinami in morsko laguno Stjuža, kjer poteka edina sprehajalna pot.

PROGRAM DOGODKA V KRAJINSKEM PARKU STRUNJAN

Sobota, 19. september 2015 od 10.00 do 12.30

10.00-11.00 Delavnica za otroke risanja s soljo (Prijavi se)
10:00-11:00 Voden ogled po Krajinskem parku Strunjan. Zbirno mesto pred »Solinarsko hišo« na Strunjanskih solinah
11:00-11:30 Primorska malica
11:30-11:45 Nagovor direktorja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan – mag. Marko Starman
11.45-12:30 Akustični koncert Rudija Bučarja – ambasadorja Krajinskega parka Strunjan

Lokacija: Strunjanske soline, »Solinarska hiša«, na naslovu Strunjan 152.

 

V soboto 19.9.2015 bo v Strunjanu potekala tudi čistilna akcija – ČISTA OBALA 2015. Dopoldanski čas bo namenjen čiščenju obale, kateremu bo sledil izobraževalno-zabavni del na plaži Strunjan. Več o dogodku bo v kratkem objavljeno na povezavi.