Preglej vse novice

Majhna rebrača – veliki problemi

17. Maj 2018

Poleti smo lahko poslušali otroke in starejše, ki so vriskali v morju. Pa ne od užitka, temveč zaradi rebrač, ki jih marsikdo zamenja za meduze. Verjetno se bo zgodba letos ponovila, ker smo jih letos že opazili v našem parku.
V preteklih letih so se rebrače v Jadranskem morju močno namnožile. Domače so v vodah na zahodu Atlantika, ki pa so kot tudi nekatere druge vrste, k nam zašle z balastnimi vodami iz transportnih ladij.  Za razliko od meduz človeka ne ožgejo, saj nimajo ožigalk.  Kar  97% njihovega telesa, ki je sestavljeno iz štirih delov ali »reber«, predstavlja voda.,. Prepoznamo jih lahko še po lesketajočih mavričnih barvah, ki nastanejo zaradi igre svetlobe na »rebrih«. V temi pa lahko ob veliki gostoti rebrač v morju, doživimo pravi spektakel, saj so bioluminescenčne.
Ta relativno majhna žival je v Črnem morju povzročila izredno škodo. Spada med morske invazivne vrste, saj ima izjemno reproduktivno sposobnost. Rebrače so dvospolniki in se lahko same oplodijo. Spolno zrelost dosežejo v dveh mesecih, izležejo pa do 8000 jajčec.  Prehranjujejo se s planktonom in tudi z ribjimi jajčeci, zato predstavljajo veliko grožnjo predvsem pelaškim vrstam rib, ker jim odžirajo hrano in pojedo njihov zarod.  Leta 1990 je bilo v Črnem morju mogoče našteti tudi do 400 primerkov Mnemiopsis Liedyi v kubičnem metru vode. Ribja populacija v Črnem morju, si kljub naselitvi druge vrste rebrače, ki je naravni sovražnik vrste Mnemiopsis Liedyi, še ni opomogla.
Zaradi navedenega smo zaskrbljeni tudi v našem parku. Tako kot na kopnem se tudi v morju dogajajo spremembe. Temperatura morja je vse višja – v zimskem času se le redkokdaj še spusti pod 10 stopinj.  Zaradi tega se širijo tujerodne, bolj toploljube vrste, ki ogrožajo biotsko raznovrstnost našega morja.
Povzeto po: http://www.mladina.si/176634/invazija/ in
https://sl.wikipedia.org/wiki/Rebra%C4%8De