Preglej vse novice

Navadna amorfa (Amorpha fruticosa)

23. Dec 2020

Navadna amorfa je, kot radi rečemo, le še ena rastlina, ki je brez potnega lista prišla do Slovenije iz daljne Amerike. Prenešena je bila k nam kot okrasna rastlina, prva opažanja pa so stara že dobrih petdeset let.

Liste bi lahko laiki zamenjali z listi druge invazivne vrste in sicer robinije (Robinia pseudoacacia). Lističi od amorfe se od robinijevih razlikujejo po tem, da so pri amorfi ozkojajčasti in številčnejši kot pri robiniji. Vrsti se razlikujeta tudi po socvetju, ki je pri amorfi pokončno in vijoličasto. Po cvetenju razvije dvosemenske stroke, ki se ob zrelosti rjavo obarvajo. Obenem ima amorfa na listu, če pogledamo skozenj proti svetlobi, prosojne pike in za razliko od robinije nima trnov.

Rastlina se širi vegetativno ali spolno (s semeni). Zato je priporočljivo, da se mesto, po odstranitvi opazuje tudi nekaj let, da se ponovno ne razraste.  Amorfa je zagotovo rastlina, ki jo je potrebno v nadaljnje imeti pod drobnogledom, da nam ne bi povzročala (dodatnih) težav.

Vir informacij in fotografij: https://www.tujerodne-vrste.info/vrste/navadna-amorfa/

https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/invazivne-tujerodne-vrste/invazivne-tujerodne-rastline/navadna-amorfa/

Foto: arhiv Zavoda Symbiosis