Odsek: Bele skale

Če želite posvojiti del obale na t.i. Belih skalah, prosimo da oddate na e-naslov:info@parkstrunjan.si izpolnjene spodnje obrazce

GDPR-izjava_lekt

Posvoji-obalo-varnostna-navodila-lekt

Obrazec-za-posvojitev-in-osnovna-navodila

Prihod z avtomobilom ali drugim prevoznim sredstvom

Avtomobil lahko parkirate v okviru hotelskega kompleksa Belveder (GKY:393642, GKX:43874), vendar je potrebno poravnati parkirnino na hotelski recepciji. 

Najbližji ekološki otok posvojenemu delu obale

Ob lokalni cesti, ki vodi skozi hotelski kompleks Belvedere. (GKY:393524, GKX:43935)

Pot do Belih skal

Na pot do Belih skal zavijemo iz lokalne ceste, ki prečka hotelski kompleks Belvedere. Naj vam bodo večji kamni, ki preprečujejo parkiranje ob lokalni cesti, opomnik, da pri njih zavijete iz lokalne ceste v gozd in poiščete gozdno pot, ki vodi do Belih skal. Po cca. 500 metrih spusta po urejeni poti in dih jemajočih razgledih, boste prispeli do Belih skal. Vendar pazljivo! Kamenje pada! Prehod in zadrževanje na lastno odgovornost!

Zanimivost

Bele skale so edini naravni primer večjega grupiranja skalnih gmot odlomljenega turbidita tik ob slovenski obali, ki se kot posledica delovanja morskih valov brez človekovega vpliva pojavljajo raztreseno v morju. Tu je izjemno bogato nahajališče številnih vrst foraminifer (16 rodov), ki so sestavni del brečastih apnencev. Zaradi svojega svetlega izgleda, za razliko od sivo – rjavega fliša, je skalna gmota dobila ime Bele skale.

Vir