Odsek: Zaliv Sv. Križa ali Mesečev zaliv

Če želite posvojiti del obale v Zalivu Sv. Križa ali Mesečevem zalivu vas prosimo, da oddate na e-naslov:info@parkstrunjan.si izpolnjene spodnje obrazce:

GDPR-izjava_lekt

Posvoji-obalo-varnostna-navodila-lekt

Obrazec-za-posvojitev-in-osnovna-navodila

Dostop in parkiranje

Avtomobil lahko pustimo na manjšem gramoznem parkirišču pred župnijsko cerkvijo Marijinega prikazanja ali večjem urejenem parkirišču pri laguni Stjuža. Če nimate lastnega prevoznega sredstva, lahko v park pridete tudi z avtobusom. Izstopite na avtobusni postaji Strunjan, od tam naprej pa vas čaka do župnijske cerkve Marijinega prikazanja še približno 1,5 km hoje. Soline imate ves čas hoje na levi strani. Pri tabli za Strunjanske hotele zavijete levo. Ko prispete do kapelice, ki stoji ob vznožju ceste, tlakovane z granitnimi kockami, se po taisti cesti usmerite navkreber do župnijske cerkve. Drugo pot, ki gre skozi gozd po vrhu klifa in je tudi del učne poti, pa najdete v smeri Hotela Svoboda.

Pot od župnijske cerkve Marijinega prikazanja, kjer ste pustili avto ali do koder ste prišli peš, nadaljujete tako, da je cerkev na vaši desni strani. Na prvem razpotju zavijete desno, mimo t.i. Okrepčevalnice pri Križu in pot nadaljujete mimo zapornice naravnost do razgledne točke pri kamnitem belem križu. Ko boste prispeli do njega, se vam bo odprl razgled na Mesečev zaliv. Pot nadaljujete na desno in po cca. 150m zavijte na pot navzdol proti zalivu.

Po dobrih 20 min spusta proti morju, boste prispeli na prelepo divjo plažo v obliki meseca. Pot je sicer zaradi velikega obiska na nekaterih delih tudi malce načeta, zato velja pri hoji z otroki malce previdnosti.

Vendar pazljivo! Kamenje pada! Prehod in zadrževanje na lastno odgovornost!

Najbližji ekološki otok posvojenemu delu obale

Ob poti, ki vodi proti Zalivu Sv. Križa oz. Mesečevemu zalivu, naproti Okrepčevalnice pri Križu. (GKY:391549, GKX:44458)

Zanimivost

Mesečev zaliv ali Zaliv Sv. Križa je osrednji del Naravnega rezervata Strunjan. Velja za vročo točko biotske raznovrstnosti v celotnem Tržaškem zalivu, to pa zato ker dno zaliva prerašča morski travnik. Le-ti veljajo za pokazatelje čistosti morja. Cvetnice Krajinskega parka Strunjan – kolenčasta cimodoceja, mala morska trava in prava morska trava – zaraščajo plitvo peščeno dno in tvorijo podvodne travnike. Pojavljajo se le do globine 8 metrov, saj globlje ne dobijo dovolj svetlobe, potrebne za fotosintezo. Med morsko travo prebivajo morski konjički, ribje mladice, črvi cevkarji, sipe, hobotnice, belobodičasti morski ježki, morske kumare in školjke ladinke, pa tudi največja sredozemska školjka leščur.

Obenem se nad Mesečevim zalivom dviguje kar 80 metrov visok Strunjanski klif, ki predstavlja najvišji flišnat klif na območju Jadranskega morja in najznačilnejši del Naravnega rezervata Strunjan.