Odsek: Rtič Strunjan

Če želite posvojiti del obale na Rtiču Strunjan vas prosimo, da oddate na e-naslov:info@parkstrunjan.si izpolnjene spodnje obrazce:

Obrazec-za-posvojitev-in-osnovna-navodila

Posvoji-obalo-varnostna-navodila-lekt

GDPR-izjava_lekt

Prihod z avtomobilom ali drugim prevoznim sredstvom

Avtomobil lahko parkirate na urejenem parkirišču Okolja Piran. Cenik parkiranja je dostopen na tej povezavi. Možno je tudi plačilo z SMS-om na telefonsko številko: 031 20 90 20.
Koda parkirišča v Strunjanu: 103
Registrska oznaka avtomobila (brez presledkov in znakov): KPME123
Število pakirnih ur: #2

Primer SMS sporočila: 103 KPME123 #1

V kolikor nimate lastnega prevoznega sredstva, lahko v park pridete tudi z avtobusom. Izstopite na avtobusni postaji Strunjan, od tam naprej pa vas čaka do plažnega bara Cavedin še cca. 1,5 km hoje. Soline imate ves čas hoje na levi strani.

Najbližji ekološki otok posvojenemu delu obale

Na koncu parkirišča (gledano proti morju) je nameščen ekološki otok, kjer boste lahko odvrgli zbrane odpadke. (GKY:391181, GKX:43984)

Pot do Rtiča Strunjan

Pot iz urejenega parkirišča (GKY:391299, GKX:44034), kjer ste pustili svojega jeklenega konjička, nadaljujete mimo otroških igral do plažnega bara Cavedin, okoli katerega zavijete na desno proti Naravnemu rezervatu Strunjan. Morje je, od tu dalje, ves čas vašega sprehoda na vaši levi strani. Sprehodite se naprej, vse do table, ki označuje vstop na območje Naravnega rezervata Strunjan. Urejena plaža se tukaj konča. Bodite pozorni na razne šume, ki bi lahko nakazovali krušenje klifa. Vendar pazljivo! Kamenje pada! Prehod in zadrževanje na lastno odgovornost! Rtič Strunjan je pred vami. Po 300 m hoje, boste dosegli cilj. Le še nekaj minut hoje vas loči od dela obale, ki ste ga posvojili.

Zanimivost

Med pobiranjem odpadkov poglejte okoli sebe. Morebiti zagledate breženko (Littorina neritoides). Breženka je zelo majhen morski polž, velik le nekaj milimetrov. Živi v t.i. pršnem pasu. Kljub temu da imajo tej polži škrge, živijo na zraku in se v morje odpravijo le odložiti jajčeca. Po končani preobrazbi se ličinke vrnejo na kopno. (Vir: Marjan Richter; Naše morje) Breženka vam bo zagotovo hvaležna, da ohranjate njen življenjski prostor čist.