Preglej vse novice

Popis velikega leščurja v Krajinskem parku Strunjan

26. Maj 2022

 

V nedeljo, 22. maja 2022 je v sodelovanju z morskim zavarovanim območjem Miramare in potapljaškim društvom Oceandiving v Krajinskem parku Strunjan potekalo usposabljanje za popis velikega leščurja (Pinna nobilis), katerega populacije so bile v zadnjih letih podvržene masovnim poginom.

Vrsta je bila uvrščena na IUCN Rdeči seznam kot kritično ogrožena vrsta, varovana pa je pod evropsko Direktivo o habitatih.

V sklopu projekta AMAre PLUS programa Interreg Mediteran (https://amare.interreg-med.eu/), katerega cilj je med drugim vzpostavitev usklajenih metod za spremljanje ekološkega stanja v Sredozemskih morskih zavarovanih območjih, je bila v KP Strunjan organizirana delavnica praktičnega usposabljanja popisa velikega leščurja po standardizirani metodi Direktive o morski strategiji (MSFD).

Potapljači so v sklopu usposabljanja izvedli več potopov, katerih namen je bil popis poginulih in identifikacija potencialno preživelih starejših ali novih mladih osebkov. Med velikim številom poginulih osebkov je bil najden en mlajši živi osebek. Izveden popis bo v prihodnje služil kot osnova za spremljanje stanja na območju parka.