Čista obala

Več kot čistilna akcija

Čista obala je tradicionalna čistilna akcija, ki poteka na območju slovenskih obalnih občin.

Čista obala poteka v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer – International Coastal Cleanup (ICC)

Posebnost čiščenja obal na način ICC je v tem, da se obale ne samo čisti, ampak se pri tem zbira tudi podatke o količinah in tipu zbranih odpadkov.
Mednarodni dan čiščenja obal (ICC) je največja prostovoljna čistilna akcija na svetu, ki poteka vsako leto tretjo soboto v mesecu septembru, ko prostovoljci z vsega sveta organizirajo čiščenje obal morja, rek in jezer.

Prva čistilna akcija Čista obala je bila leta 2008 organizirana s strani društva Eco-Vitae. Na čistilno akcijo je takrat prišlo 14 prostovoljcev – študentov, ki so skupaj s službo SVOM očistili 300 metrov slovenske obale.

Z letom 2014 je organizacijo prevzel Zavod TRI-NITI in Inštitut za vode Republike Slovenije.

V letu 2019 je 240 prostovoljcev pobralo 588 kg odpadkov ali 38.150 kosov odpadkov. Od tega so samo v dveh urah zbrali 19.895 cigaretnih ogorkov, ki veljajo tudi za najštevilčnejše odpadke. Prostovoljci so glede na čas in onesnaženost očistili približno 18.200 m obale. Vsak prostovoljec je v povprečju pobral 158 kosov odpadkov. Skupno se je na 100 metrov obale nahajalo 209 odpadkov.

Utrinki iz Čiste obale 2018. video: Igor Petronijević

Namen čistilne akcije ni samo čiščenje obale, saj čiščenje ne preprečuje onesnaženja obale z odpadki, ampak je samo odstranjevanje posledic. Pomembna vloga akcije je predvsem ozaveščanje javnosti o prepotrebnem zmanjševanju onesnaženja našega morja. Nepravilno ravnanje z odpadki, divja odlagališča in odmetavanje odpadkov v notranjosti države imajo posledice na obali.

 

Vabljeni, da se nam pridružite na Čisti obali 2021, ki se bo odvila v soboto, 18. septembra 2021.
Več informacij najdete na Facebook strani ali preko elektronske pošte zavodtriniti@gmail.com