Preglej vse novice

Praznik kakijev v Strunjanu

16. Nov 2015

Letošnja sezona kakijev je bila zelo dobra, saj so jih v Strunjanu pridelali približno 170 ton. Praznik je bil dobro obiskan, prav tako je bila rekordna udeležba tudi na naših vodenjih, predavanju in delavnici za otroke.

Ob otvoritvi praznika je direktor Krajinskega parka Strunjan vsem obiskovalcem izrazil dobrodošlico:

“Spoštovani! Cari amici del nostro parco!

Alla 15. festa dei cachi, sono specialmente felice di salutarvi di nuovo! Malgrado l’amara assenza dell’anno scorso, I cachi di quest’anno sono abbondanti e ricchi. I nostri cachi prodotti nel parco e coltivati nel modo ecologico, sono senz’altro speciali.

K prepoznavnosti  sadeža kaki je strunjanski praznik znatno prispeval. Skupaj moramo sedaj prispevati k vrednotenju prav ekološko v krajinskem parku pridelanih sadežev.  To velja tudi za druge sadeže, kot so tudi školjke, ki bi lahko nosile našo blagovno znamko!

Guest’ anno e stato ricco anche d’investimenti nelle infrastrutture. I lavori al porto dei pescatori saranno in questi giorni conclusi e una nuova fase nella cooperazione fra i pescatori e il nostro parco avrà inizio!

Tudi vsa privezna mesta za manjša plovila predvsem domačinov bodo v teh dneh v celoti urejena v duhu spoštovanja narave. Ob tem pa nismo pozabili na kulturno tradicijo, saj imajo prav lesena strunjanske batane privilegirano mesto med našimi privezi.

Letos nas je ob dnevu kakijev obiskal tudi plamenec. Očitno je zdrav, saj je bil skoraj barve kakija… Ali je to zaradi klimatskih sprememba ali ga je megla zmotila na poti, ne vemo. Morda pa je ugotovil, da se v strunjanskem parku zlahka počutiš doma!

Vi auguro di nuovo una bella festa piena di sapori ed emozioni!

Marko Starman”