FishMPABlue2

FishMPABlue2 je projekt Interreg Med s ciljem doseči ohranjanje biotske raznovrstnosti in naravnih ekosistemov, s krepitvijo upravljanja in mreženja zaščitenih območij.
Javni zavod Krajinski park Strunjan, skupaj še z 11 zavarovanimi območji v Sredozemlju, v projektu sodeluje s pilotnim projektom.

V okviru programa FishMPABlue2 se bo testiralo inovativna orodja za upravljanje ribištva, ki so se razvila že v okviru projekta FishMPABlue1. Ideja je dejansko dokazati učinkovitost pri krepitvi upravljanja in mreženja v morskih zavarovanih območjih.

Testiranje različnih orodij sodi med ključne dejavnosti projekta. Poleg tega bo izvajanje projekta ustvarilo pogoje za potencialno integracijo aktivnosti v celotno sredozemsko regijo, zahvaljujoč vključevanju glavnih regionalno-nacionalnih oblikovalcev politike.
V projektu sodeluje 9 slovenskih ribičev, ki bodo sodelovali pri 180 monitoringih ulova ter pomagali pri spremljanju stanja v morskem zavarovanem območju.
Načela trajnostnega ribištva in vključevanje lokalnih ribičev bodo zagotovila dolgoročno ohranitev morskih virov, s tem pa tudi socialno-ekonomski status lokalnega prebivalstva.

Na tem linku si lahko ogledate in poslušate prispevek o varstu morja in projektu FishMpaBlue2.
V sklopu projekta smo si ogledali primere dobrih praks v zavarovanih območjih Mediterana. Udeležili smo se srečanj in delavnic v zavarovanih območjih Torre Guaceto v Italiji, v naravnem parku Tjelaščica in v Španiji na otoku Palma de Malorca.

Rezultate projekta si lahko ogledate na povezavi https://fishmpablue-2.interreg-med.eu/what-we-achieve/deliverable-database/