Preglej vse novice

10-letnica delovanja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan

17. Okt 2018
V torek, 16. 10. 2018 smo ob Centru za obiskovalce obeležili 10-letnico aktivnega upravljanja Krajinskega parka Strunjan. Z dobrodošlico ob domačem kruhu, oljčnem olju, solnem cvetu in svežimi kakiji smo pozdravili povabljene goste, in s kratkim programom ob zvokih tradicionalne istrske glasbe skupine Zingelci obeležili pomemben jubilej. Z neformalnim srečanjem smo nadaljevali v prenovljeni restavraciji Pinija.

Dogodka, ki ga je s pozdravnim nagovorom odprl direktor zavoda Robert Smrekar, sta se udeležili govornici ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec in generalna direktorica direktorata za okolje mag. Tanja Bolte. Srečanja se je udeležil tudi podpredsednik Državnega zbora, Branko Simonovič.

Poleg predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor ter Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so se srečanja udeležili tudi predstavniki občin Piran in Izola, vrste državnih organov, raziskovalnih ustanov, krajanov, hotelirjev… skratka vseh, s katerimi smo vsa ta leta skupaj ustvarjali uspešno zgodbo Krajinskega parka Strunjan.

V desetih letih je bilo izvedenih 16 projektov, v skupni vrednosti 1.349.800 EUR, v okviru katerih je bilo med drugim vzpostavljeno središče za obiskovalce v dveh obnovljenih solinarskih hiškah. Zavod je v tem obdobju zgradil 100 tradicionalnih privezov za manjša plovila, zaključena je prenova ribiškega pristanišča, postavljena nagrajena najboljša tematska pot v Sloveniji v letu 2016, izdelana blagovna znamka »pridelano in proizvedeno v Krajinskem parku Strunjan«, izvajajo se vodeni ogledi za šole in skupine po parku, v zaključni fazi sprejema pa je tudi načrt upravljanja zavoda, kot pomembnega strateškega dokumenta za razvoj parka prihodnjih deset let.

Zahvaljujemo se vsem gostom in vsem, ki so kadarkoli prispevali k ustvarjanju naše zgodbe. Verjamemo, da bomo tudi v prihodnje ustvarjali uspešno zgodbo, ki bo park predstavljala kot edinstveno zavarovano območje narave, vredno ohranjanja za prihodnje rodove.