Preglej vse novice

20. PRAZNIK KAKIJEV

14. Nov 2023

Minuli teden, med 10. in 12. novembrom, se je zaključil jubilejni 20. praznik kakijev v organizaciji Turističnega društva Solinar in obenem Krajevni praznik Krajevna skupnost Strunjan. Letos je sicer pridelek kakija v Strunjanu skromnejši kot lani in je znašal 120 ton, zato je pa praznik imel toliko večjo težo, saj se je vrnil po parih letih premora. Krajinski park Strunjan je prispeval k prazniku z brezplačnimi vodenimi ogledi, ob otvoritvi pa se je govorcem pridružil tudi direktor zavoda Marko Starman in nagovoril navzoče s spodaj povedanim:

“Z veseljem in ponosom vas pozdravljam na tradicionalnem praznovanju kakija v Strunjanu! Zadnjič, ko sem imel to priložnost, smo obeleževali 15 praznik. Poleg okrogle 20 obletnice praznika sadeža, ki je obarval Strunjan, praznujemo še praznik krajanov te povezane krajevne skupnosti, zato čestitke vsem domačinom.

Cari amici del nostro parco, benvenuti alla festa che ci unisce nel rispetto della natura, nella sua bellezza e bontà. La natura che ultimamente ci fa spesso vedere una faccia più feroce e intransigente, una faccia che purtroppo non conoscevamo abbastanza.

Letos se vsiljuje beseda »končno – finalmente. Končno praznik, ki smo ga pogrešali, končno strunjanska prireditev, ki je povezovala domačine in odmevala tudi drugje po Sloveniji. Vrnitev praznika nas nehote vrača v čase pred epidemijo, v čase ko nas ni bilo strah vremena.

Purtroppo dobbiamo prepararci a una nuova realtà, che la dobbiamo affrontare insieme, una realtà di insicurezza che deve riunirci di nuovo, come questa festa.

Prav prilagajanju novim podnebnim razmeram posvečamo v parku veliko pozornosti. Ob tem moram pohvaliti tesno in učinkovito sodelovanje z občino Piran (hvala gospodu županu). V lanskem letu smo zaključili še zadnji del protipoplavnega nasipa v solinah, letos poleg zaščite in pretočnosti lagune Stjuža in ozelenitve dela ribiškega pristanišča, na katerega smo upravičeno ponosni, vlagamo še v ureditev prometa. Z obračališčem oziroma krožiščem ter urejanjem avtobusnega dostopa ter nenazadnje usmerjanjem vozil izven zasedenih parkirišč, poskušamo tako kot že tradicionalno z informatorji, še nekoliko ublažiti pritisk motornih vozil na park in prebivalce. Projekta ki sta že v teku in jih izvaja občina Piran, bosta umirila promet in uredila kolesarske poti ter rešila soline pred negativnimi vplivi pobesnelih meteornih vod. Naše male velike soline so vedno na robu preživetja, zato ne smemo zamuditi nobene priložnosti jim pomagati.

Forse proprio da noi, che siamo più vicini alla natura, gli effetti dei cambiamenti sono stati più visibili già prima. Adesso tutti hanno avuto questa esperienza. Di sicuro non c’è più tempo da perdere, abbiamo bisogno di azione ma anche di idee fuori dagli schemi, idee che guardano a un futuro che sarà diverso, se lo vogliamo o no. Se riusciremo ad ascoltare e promuovere idee anche radicali in tutte le aree come trasporto, turismo, e agricoltura, possiamo prepararci a questo nuovo futuro nell’ interesse comune.

Dragi gostje, spoštovani organizatorji in prijatelji parka Strunjan, želim vam prijeten konec tedna v jesenskih barvah in okusih in kot že tradicionalno, vas bomo pospremili tudi po našem parku, saj varujemo lahko le tisto kar poznamo in kar imamo radi.”