Preglej vse novice

26. marec – dan sajenja medovitih rastlin in delavnice izdelave čmrljakov v Strunjanu

12. Apr 2022

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je 26. marca potekal »dan sajenja medovitih rastlin«, katerega cilj je bil posaditi čim večje število medovitih rastlin in s tem prispevati k ohranjanju zdravega okolja. Poleg zmanjševanja negativnih vplivov zaradi toplogrednih plinov je cilj akcije povečati medovitost Slovenije in poskrbeti za medenje v prihodnosti. Preživetje opraševalcev je ključnega pomena za ohranjanje pomembnega servisa opraševanja – opraševalci namreč zagotavljajo pridelavo 70% hrane, ki jo uživamo.

V Krajinskem parku Strunjan smo v sklopu akcije organizirali delavnice za otroke, posvečene divjim opraševalcem. Izdelovali smo gnezdilnice za čmrlje, ki so najpomembnejši divji opraševalci v Evropi. Čmrlje poleg zmanjševanja pestrosti in številčnosti medovitih rastlin ogroža več dejavnikov, kot so obsežna urbanizacija in mehanizacija ter intenzivno obdelovanje kmetijskih površin. Zaradi takšnih posegov izgubljajo svoje naravno okolje in s tem primerna mesta za gnezdenje.

Na Osnovni šoli Lucija – Podružnična šola Strunjan in v Centru za usposabljanje Elvira Vatovec smo izdelovali čmrljake, katere so otroci postavili na šolsko dvorišče, nekaj pa so jih odnesli domov za zagotovitev gnezdilnic čmrljem na svojem vrtu. Izdelali smo tudi hišico za čebele samotarke, pri čemer smo uporabili lokalni naravni material – kanelo ali navadni trstikovec. Za zagotavljanje pestrosti cvetlic, na voljo divjim opraševalcem, pa smo na šolskem dvorišču izdelali gredice in posejali travniške cvetoče rastline. Gredice smo okrasili s kamni, katere smo poslikali z motivi opraševalcev in barvnih rož.

Nekaj utrinkov z delavnic:


Več o projektu dneva sajenja medovitih rastlin si lahko preberete na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije:

https://www.czs.si/content/dansajenja_slo