Preglej vse novice

3. marec – Svetovni dan varstva živalskih in rastlinskih vrst

03. Mar 2022

Ste vedeli, da na današnji dan praznujemo Svetovni dan varstva živalskih in rastlinskih vrst – World Wildlife Day (WWD)?

Leta 2013 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 3. marec za Svetovni dan varstva živalskih in rastlinskih vrst. Na isti dan, 3. marca 1973 je bila namreč v Washingtonu podpisana Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami – CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Gre za mednarodno konvencijo, katere namen je reguliranje trgovanja s prostoživečimi vrstami živali in rastlin z namenom njihovega dolgoročnega varovanja.

 Letošnji WWD poudarja pomen živalskih in rastlinskih vrst pri ohranjanju in obnovi ekosistemov. Vabljeni k ogledu videoposnetka, pripravljenega ob Svetovnem dnevu varstva živalskih in rastlinskih vrst 2022:
Več o razglasitvi današnjega dne in stanju biotske pestrosti v Sloveniji pa si lahko preberete na sledeči povezavi:
https://www.gov.si/novice/2022-03-02-ugodno-stanje-kljucnih-zivalskih-in-rastlinskih-vrst-je-odraz-stanja-ekosistemov/?fbclid=IwAR1dBdRrgUlFC4WIMq0kmOPpl_5hHXAT6ftpx2HVWoU0lcuk9IGib7DDrs8