Sprehajanje

Vaše noge so le eden od več sto tisoč parov nog, ki letno obiščejo naš park, zato ni vseeno, kod stopajo. S tem, ko se boste držali označenih poti, boste veliko prispevali k ohranjanju narave in ne boste po nepotrebnem plašili živali, teptali rastlin, v solinah pa ne boste dodatno povečevali že tako težkega dela solinarjev. Pešpoti v obeh naravnih rezervatih (na klifu in v solinah z laguno) so namenjene izključno pešcem. Žal kolesarji tega velikokrat ne spoštujejo.

Za hojo po pešpoteh je priporočljiva pohodniška obutev s kakovostnimi protizdrsnimi podplati, saj poti niso tlakovane, v deževnem obdobju pa so zato lahko tudi blatne. Zaradi izpostavljenosti vetru so v hladnejšem obdobju leta priporočljiva topla in nepremočljiva oblačila. Poleti je predvsem sredi dneva močno sonce in vročina, zaradi česar sta pokrivalo in voda nujen del pohodniške opreme.

Za večjo varnost ne stopajte na rob klifa, saj je na veliko mestih na robu le še travna ruša, ki ne bo zdržala vaše teže. Prav tako sta lahko nevarna hoja in zadrževanje ob obali pod klifom, saj mora biti ta popolnoma prepuščen naravnim procesom erozije, zato je krušenje kamenja vsakdanji pojav (Zgibanka – Previdno klif se kruši). Tovrstna nevarnost se močno poveča predvsem v deževnih obdobjih. 

Hoja po pešpoteh je na lastno odgovornost.

Dostop do Krajinskega parka Strunjan peš:

Iz Portoroža 2,1 km mimo Avditorija skozi predor Porečanke
Iz Pirana 5,9 km ob obali mimo Bernardina in skozi predor Porečanke
4,5 km preko Fiese in Pacuga
Iz Izole 6,1 km po Porečanki skozi predor in Strunjansko dolino
2,9 km ob obali in do Belvederja
icon
icon
icon