Preglej vse novice

Ameriški ambasador na obisku

04. Nov 2016

V petek, 28. oktobra 2016, je Javni zavod Krajinski park Strunjan gostil ameriškega ambasadorja g. Brenta R. Hartleya s soprogo na naši obali. Obisk je sledil uspešni septembrski konferenci zunanjega ministrstva Združenih držav Amerike na temo »Naši oceani« (Our Oceans 2016). Obisk strunjanskega parka morja je vključeval ogled morskega in kopnega dela, kjer ga je mag. Marko Starman pospremil tudi po nedavno nagrajeni krožni učni poti »Strunjan v podobah morja«. Seznanil se je z iniciativami in predlogi kako varovati morje in obalo v severnem Jadranu tudi z oblikami sodelovanja z nevladnimi organizacijami kot je društvo Morigenos.

Obisk predstavlja nadaljevanje uspešne in odmevne tretje konference »Our oceans«, ki jo je v septembru organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA in je izpostavila ključne probleme našega časa, vezane na morje, torej vpliv človeka na morski ekosistem, vključno z posledicami klimatskih sprememb. Ameriški veleposlanik Brent R. Hartley in soproga Elizabeth H. Dickinson sta si gledala Krajinski park Strunjan. Tekom obiska se je veleposlanik seznanil z značilnostmi morskega zavarovanega območja, ki varuje naravno morsko obrežje in obalno morje ter predstavlja vročo točko (hot spot)  biotske raznovrstnosti slovenskega morja. Po eni strani je morski del parka dragocen rezervat severnega Jadrana, hkrati pa podvržen vsem izzivom svetovnih morskih ekosistemov, vključno s klimatskimi spremembami kar je pokazal tudi nedavno zaključen EU projekt Climaparks. Skupaj z gostiteljem mag. Markom Starmanom ugotavljata, da so morska zavarovana območja zgodnji indikatorji sprememb. Strinjala sta se, da jih je zato potrebno okrepiti in povezati, saj ne zadošča varstvo, ki jo nudijo morska zavarovana območja, ampak je nujno potrebno človekove dejavnosti aktivno prilagoditi zakonitostim narave.

Ameriška ambasada in Krajinski park Strunjan ter društvo Morigenos sodelujejo v programu mednarodne izmenjave mladih predstavnikov varstva oceanov, »Department’s International Visitor Leadership Program for Young Ambassadors for the Ocean«, saj je Petra Podlesek, članica društva Morigenos in študentka Univerze na Primorskem, na pobudo Krajinskega parka Strunjan, vključena v naveden program v okviru katerega bo obiskala morsko zavarovano območje v ZDA marca 2017.

Delegacija ameriške ambasade je nadaljevala obisk na Nacionalnem inštitutu za biologijo – Morski biološki postaji Piran, kjer so predstavili aktivnosti na znanstvenem področju varstva morja