Preglej vse novice

ČISTILNA AKCIJA V STRUNJANU

21. Jun 2016

Zaradi nedavno slabega vremena, ki je povzročilo veliko onesnaženost obale in zaradi pričetka šolskih počitnic in glavne kopalne sezone, je Krajinski park Strunjan, dne 18.6.2016, uspešno organiziral čistilno akcijo.

Udeleženci čistilne akcije smo se zbrali na glavnem parkirišču v Strunjanu in se razdelili v tri skupine. Ena skupina je čistila obrežje lagune Stjuža, drugi dve pa morsko obrežje. Pobirali smo manjše odpadke, kot so kosi plastike in cigaretni ogorki, saj je za pobiranje večjih odpadkov pred čistilno akcijo, poskrbelo podjetje VGP Drava, ki izvaja javno službo po naročilu Direkcije RS za vode. Manjših odpadkov se je nabralo za cel zabojnik. Vrečke za smeti, rokavice in zabojnika sta priskrbela Okolje Piran in Komunala Izola.

VGP Drava je s čiščenjem celotnega obalnega pasu, 16 kilometrov dolgega morskega obrežja, pričelo na Debelem rtiču, kjer so pobrali 40 120 litrskih velikih vreč, v Strunjanu pa se je nabralo odpadkov za kar 70 takšnih vreč. Najbolj pogost odpadek je bila plastična vrečka. Za odstranitev polnih vreč iz obrežja, je poskrbela organizacija SVOM (Služba za varovanje obalnega morja v okviru Uprave za Pomorstvo).

Čistilno akcijo je Javni zavod organiziral v sklopu nacionalne kampanje “Živeti z morjem” in v sodelovanju z: Uprava RS za pomorstvo, Komunala Izola, Okolje Piran, DRAVA vodnogospodarsko podjetje Ptuj d.d. (Direkcija RS za vode), Krka, d.d.-Talaso Strunjan, Turistično društvo Solinar Strunjan, TV Koper-Capodistria, Radio Koper, Občina Piran, Občina Izola, Belvedere hotels in društvo Morigenos.

Zahvaljujemo se vsem podpornikom, še posebej pa udeležencem, ki so se nam v soboto pridružili na čistilni akciji in družbi Krka, d.d.-Talaso Strunjan, ki je poskrbela za odlično pogostitev.