Preglej vse novice

Eni vrtajo, drugi rijejo – kako se ju znebiti?

13. Apr 2018

Govorimo o palmovem vrtaču (Paysandisia archon)  in palmovemu rilčkarju (Rhynchophorus ferrugineus). Oba namreč napadata palme tako, kot že samo ime pove, da vanje rijeta oz. vrtata. Deset let nazaj ju pri nas še nismo poznali. Šele leta 2009 se je na zasebnem vrtu posušila datljeva palma in potrjeno je bilo, da imamo na območju Slovenije novo tujerodno vrsto. Palme imajo sicer kar nekaj škodljivcev, tokrat bomo spoznali dva.

Palmov rilčkar je hrošč rdečkastorjave barve, ki v Evropi ni avtohton in v dolžino meri cca. 3 cm.  Ime je dobil po daljšem rilčku. Prepoznan je kot izjemen letalec med hrošči, saj lahko neprekinjeno leti tudi 1 km in ko se razmnožuje to počne 3-krat letno. Na leto izleže 900 jajčec (300 v enem rodu). V deblu palme se najdejo žuželke v vseh razvojnih stadijih, ki rastlino popolnoma uničijo. Rilčkar je bil sicer v Sloveniji uspešno zatrt. Pojavil pa se je nov škodljivec t.i. palmov vrtač.

Vrtač ni hrošč, pač pa čudovit metulj, ki za razliko od Južne Amerike pri nas nima naravnih sovražnikov. Kljub hitremu ukrepanju se je zelo razširil, saj je aktiven ponoči. Poškodbe zaradi vrtača je zaznati predvsem pri listnih pecljih, kjer samice izležejo ličinke in zaradi rovarjenja po deblu palme, jo tako uničijo.

Med sprehodom po Krajinskem parku Strunjan lahko opazimo kar nekaj prizadetih palm, ki jih  lahko prepoznamo na več načinov. Pri obeh napadalcih opazimo lahko luknje (izvrtine) v krošnji, pa tudi v deblu. Če se približamo palmi lahko slišimo zvok ličinke, ki se v palmi prehranjuje. Najbolj očitni znaki pa so zagotovo sušenje in povešanje listov. Registriranega pripravka za zatiranje vrtača še ni. Kdor želi palme sam odstraniti, ima v priponki ukrepe Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Najbolje je palme, ki so začele veneti in propadati, v celoti odstraniti čisto pri tleh in jih nato zakopati vsaj meter globoko. Razlog je v tem, da palmin les ni gorljiv in lahko le tako palmovemu vrtaču preprečimo dodatno širjenje. Predlagan postopek je tudi cenovno sprejemljiv.

Okolje Piran ima na spletnih straneh navedeno, da od 1.4.2018 dalje, lahko lastniki palm naročijo odstranjevanje okuženih palm na telefonski številki 041 273 195 ali na 05 617 50 40 (v Piranu) in plačajo storitev na podlagi individualnega predračuna.  Palme lahko tudi sami pripeljejo v Zbirni center Dragonja, tako se jim ne zaračunajo stroški sečnje in prevoza. V Občini Izola pa lahko informacije o odstranjevanju dobijo na Komunali Izola in sicer na tel. št.: 05/66 34 950.

Le upamo lahko, da bomo uspešni tudi pri zamejitvi palmovega vrtača, tako kot smo bili pri palmovemu rilčkarju.

 

Foto: Komunala Izola