Preglej vse novice

V objemu narave s pogledom na morje

16. Apr 2024

V ponedeljek, 15.4.2024 sta Krajinski park Strunjan in krajevna skupnost Jagodje Dobrava organizirala otvoritev obnovljene stare poljske hiše kažete. Dogodek je potekal v okviru projekta Poseidone – Promocija zelene in modre infrastrukture za nov okoljski razvoj programa Interreg Italija-Slovenija in mednarodnega dneva morskih zavarovanih območij Sredozemskega pomena »SPAMI day«. Aktivnosti v sklopu projekta Poseidone stremijo k izboljšanju zelene infrastrukture na čezmejnem projektnem območju, v okviru projekta je bila izvedena tudi delavnica obnove suhih zidov, na kateri so se udeleženci lahko sami preizkusili v veščinah suhogradne tehnike.

Uvodoma je direktor Javnega zavoda Krajinski park mag. Marko Starman povedal, da je bila kažeta obnovljena na tradicionalen lokalen način gradnje na suho. Poudaril je, da tako kot je bila s pomočjo prebivalcev parka oživljena strunjanska jagoda, je bila sedaj obujena kažeta. Celoten njegov nagovor si lahko preberete tukaj. Besedo je predal enemu izmed glavnih pobudnikov obnove kažete, predsedniku krajevne skupnosti Jagodje Dobrava Giulianu Ritoši, ki je udeležence popeljal v čas, ko je bila kažeta živahno stičišče mladih. Nekaj besed je povedal tudi predstavnik Zavoda za varstvo kulturne dediščine Matjaž Kljun, ki je predstavil pomembnost takšnih objektov s strokovnega vidika ter poudaril pomen prenosa znanja in ohranjanja suhogradnje. Na ogled prenovljene kažete nas je popeljal avtor obnove in mojster suhozidne gradnje Dejan Zadravec z Zavoda Suhi zid. Postopek prenove si oglejte na tej povezavi. Za dobro vzdušje so poskrbeli mladi glasbeniki s Kulturnega društva harmonikarjev Izola.

Investicija v kažeto predstavlja most med naravo in človekom in korak bližje k ohranjanju biotske raznovrstnosti ter kulturne dediščine lokalnega okolja.