Preglej vse novice

Gneča v laguni Stjuža

24. Jan 2018

Med sprehajanjem po parku lahko v zimskem času opazujemo številne vrste ptic, ki si tu najdejo zatočišče. Te dni lahko v laguni in solinah opazujemo številne rečne galebe in male bele čaplje, na bojah v zalivu pa počivajo kormorani.

Rečni galeb se pozimi rad zadržuje na morski obali, kjer v večjih ali manjših jatah prezimuje. Prehranjuje se z nevretenčarji, semeni in mrhovino. Spada med manjše galebe, v zimskem času pa ga prepoznamo po črni oznaki za očesom in črnih konicah kril.
Mala bela čaplja se v parku zadržuje skozi vse leto, vendar tu ne gnezdi. Hrani se z majhnimi ribami, dvoživkami, žuželkami, raki, mehkužci, deževniki, plazilci in malimi sesalci. Od velike bele čaplje jo poleg velikosti ločimo po temnem kljunu in črnimi nogami z rumenimi stopali.
Kormoran je na naši obali preletnik in zimski gost. Skoraj v celoti je črn, le njegova lica so bele in rumene barve. Od sredozemskega vranjeka ga ločimo po položnejšemu čelu in velikosti. Prehranjuje se z ribami in ostalimi vodnimi živalmi.

Poleg opisanih vrst se v zimskem času v Krajinskem parku Strunjan redno pojavljajo še črnoglavi galebi, sive in velike bele čaplje, vodomci, vranjeki, labodi grbci, mali ponirki, mlakarice…