Preglej vse novice

Govor g. Starmana ob otvoritvi praznika artičok

09. Jun 2010

Pozdravljeni spoštovani župan g. Gantar, dragi Franko, Marina in ostali vabljeni, pozdravljam vas v imenu KPS, dobrodošli na dnevih artičok.

Pravijo, da so artičoke imeli tukaj že pred Benečani. Zato naš zavod skupaj z Univerzo na Primorskem in kmetijskim inštitutom Slovenije prijavlja projekt, v okviru katerega bi to domnevo potrdili ali zavrnili. V vsakem primeru  je eden od ciljev projekta v Strunjanu imeti matični nasad, neke vrste gensko banko, ki bi s svojim bogastvom omogočala ohranitev ter razvoj te zanimive in bogate rastline. Skratka, kmetijstvo in vzreja artičok ni le predmet izvrstne kulinarike temveč tudi kulturne dediščine ter sodobne znanosti. Prijavljamo tudi projekt tako imenovane zeliščne poti s Hrvaškimi kolegi ter tako imenovan projekt »mulatiere« to je poti, po kateri so v Strunjanu tovorili blago do morja in nazaj na oslih. Današnji časi niso ravno prijazni in vsako dobro projektno idejo je potrebno iskati, tudi razne možnosti financiranja.

Predsednik uprave Krke, g. Colarič, je nedavno ob otvoritvi obnovljenih kapacitet Talasa Strunjan dejal, da je Krajinski park Strunjan biser, ki ga je potrebno ohraniti in da ljudje prihajajo sem, da bi ta biser doživeli in še več, da zato nekih posebnih promocijskih akcij ni potrebno izvajati.

Veste kako je z biseri, dajejo vtis, kot da so nastali kar tako ter da so večni. Pa ni res, da bi lahko biser nastal potrebujemo čas, potrpljenje ter predvsem trud in zdravo okolje, v katerem lahko školjka uspeva. To velja tudi za Krajinski park, da je prizadevnost potrpljenje in dolgoročno razmišljanje pogoj za njegov nastanek in obstoj. Od biserov se da živeti, če spoštujemo njihovo okolje in priložnosti kot je današnja, oni so odraz tega spoštovanja. Ljubezen do narave in okolja ter energija in sposobnost ljudi, ki živijo tukaj, so tisto kar izgrajuje biser plast za plastjo. Še nekaj velja za bisere, vzbujajo pohlep in to žal tistih, ki se ne zavedajo da je biser krhek in ostane biser le, če je celovit ter da je kos bisera le črepinja brez vrednosti.

Še enkrat čestitke ob prvem prazniku artičok.