Preglej vse novice

IZ MORSKEGA DNA V KRAJINSKEM PARKU STRUNJAN POTEGNILI 68,5 KG ODPADKOV

04. Okt 2022

V soboto, 1. oktobra 2022 se je odvijala prva podvodna čistilna akcija v Krajinskem parku Strunjan. V skupni pobudi za bolj čisto morje pod okriljem Javnega zavoda Krajinski park Strunjan in Potapljaškega društva Oceandiving Koper je sodelovalo kar 20 prostovoljnih potapljačev, ki so morsko dno v zavarovanem Strunjanskem zalivu očistili odpadkov.

Podvodna čistilna akcija je potekala v okviru svetovnega dneva čiščenja odpadkov »World cleanup day«, ki velja za največjo svetovno prostovoljno akcijo čiščenja obal, morij in jezer in ki jo obeležujemo vsako leto septembra. Letošnji svetovni dan čiščenja odpadkov smo v Krajinskem parku Strunjan prvič obeležili s čiščenjem odpadkov iz morskega dna. Podvodna čistilna akcija je bila organizirana v sodelovanju med upravljavcem krajinskega parka (Javni zavod Krajinski park Strunjan) in Potapljaškim društvom Oceandiving iz Kopra. Javni zavod s potapljaškim društvom sodeluje pri izvajanju organiziranih potopov na podvodni učni poti v parku, predstavitvi morskega dela parka v okviru programov za otroke in pri usposabljanju članov društva in ljubiteljev podvodnega sveta za izvajanje podvodnih popisov zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst. Oba zasledujeta skupni interes, in sicer tako obiskovalcem parka nuditi možnosti za doživljanje narave in sprostitev v naravnih danosti morskega zavarovanega območja, kot tudi vzdrževanje programov za kakovostno obveščanje in izobraževanje. Sodelovanje potapljaškega društva z upravljavcem parka tako pomembno prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti našega morja.

Prostovoljni potapljači in potapljačice, bilo jih je 20, so v okviru podvodne čistilne akcije očistili območje naravnega rezervata z okolico, ki obsega morsko laguno Stjuža in morsko dno Strunjanskega zaliva pred ribiškim pristaniščem. Zbrali smo 256 kosov odpadkov, ki so skupaj tehtali 68,5 kilogramov. Po številu so bile najpogostejše plastične vrečke, mrežice za gojenje školjk in različni koščki plastike, po teži pa gume. Po končani čistilni akciji je Okolje Piran poskrbel za odvoz in pravilno ravnanje z nabranimi odpadki.

S podvodno čistilno akcijo se je za letos v Krajinskem parku Strunjan zaključila potapljaška sezona. Ne glede na to, bo v prihajajočih mesecih upravljavec parka še naprej dnevno skrbel za redno odstranjevanje večjih in manjših naplavljenih odpadkov vzdolž morske obale, tako preko zaposlenih kot tudi šol, društev in posameznikov, ki so že »posvojili« svoj košček obale v krajinskem parku.