Preglej vse novice

Na plažo Strunjanskega polotoka je močna burja nanosila ogromno odpadkov.

28. Feb 2012

Dne 27.2.2012, smo službi za varovanje morja (SVOM), pomagali čistiti del naravne obale. Letošnja zadnja burja je strgala dve signalni boji  in na obalo nanosila ogromno število različnih odpadkov.

Zaradi ogromnega števila odpadkov in dodatne potrebe po čiščenju tudi v notranjost obale, smo priskočili na pomoč »svomovcem« in počistili najbolj onesnažen del Slovenske obale, točneje pod rtom Ronek.  SVOM čisti celotno Slovensko obalo enkrat mesečno. Velikokrat jim pri tem pomaga Ekološko društvo Eko vitae, ki priskrbi študente, ki pomagajo pri tovrstnem ročnem delu.

Na 100 metrih najbolj onesnaženega dela obale smo napolnili kar 60 velikih vreč za odpadke! Med najbolj pogostimi odpadki prevladujejo odpadki iz plastike. Velik del odpadkov predstavljajo tudi ribiške gajbice iz stiropora. Zelo zanimivo je, da poleg plastičnih vreč najdemo ogromno plastičnih paličic za ušesa.
Bojda se izmuznejo skozi šobe čistilnih naprav.

Na enem kvadratnem metru lahko naštejemo tudi do 50 kosov odpadkov iz plastičnih mas. Nekatere se razgrajujejo tudi do 400 let.

Fotografija z naslovom “košček obale” predstavlja ¼ kvadratnega metra obale. Na fotografiji poizkusite poiskati čim več odpadkov. Mi smo jih našteli 14!

Ali bomo naslednjič odšli po nakupih s platneno vrečo ali košaro?