Preglej vse novice

Najboljša slovenska tematska pot 2016

12. Okt 2016

Radenci, 11. oktober 2016.

Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ, za pohodništvo in kolesarjenje, v vseslovenski akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, petič zapored nagrajuje tematske poti. Za laskavi naslov so se lahko potegovale vse tematske poti v Sloveniji. Ocenjevalni kriteriji so bili vtis, privlačnost, upravljanje, vzdrževanje, vodenje, ponudba, dostopnost, varnost in sporočilnost ter predstavitev posamezne poti.

Najprej je izbor potekal na 14 območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so komisije izmed  prijavljenih izbrale 13 naj regijskih tematskih poti v letu 2016. Nato pa je centralna komisija ob pregledu vseh 13 poti nominirala tri. Na dnevih slovenskega turizma v Radencih je bila prva nagrada podeljena tematski poti Krajinskega parka Strunjan: Strunjan v podobah morja.

Slikovita pot razkriva vse morske skrivnosti, ki jih obiskovalci lahko spoznajo na tem edinstvenem še ohranjenem delu slovenske obale. Na poti so predstavljene vse glavne naravne in kulturne znamenitosti območja, ki so tako kot velja za celoten park, neposredno povezane z morjem. Glavna tematika so podobe morja v Strunjanu, ki so na poti predstavljene skozi informativne table z naslovi: darovi morja, v laguno ujeto morje, soline – ščepec morja, primorske terase, gozd do morja, klif – živa skulptura morja, morsko življenje, moč valov, vrt na klifu in krajina s pridihom morja. Na izjemnih razglednih točkah, ki jih pot ponuja, seže pogled vse od Tržaškega zaliva do Julijskih Alp.

Pot je nadgradnja interpretacije zavarovanega območja, ki jo Javni zavod Krajinski park Strunjan oblikuje in izvaja že od ustanovitve v letu 2009. Urejanje poti po Krajinskem parku Strunjan predstavlja že dalj časa trajajoč projekt urejanja pešpoti po Strunjanskem klifu in Strunjanskih solinah, predvsem s pomočjo projektnih sredstev. Do sedaj je bila postavljena lesena varovalna ograja, obnovljen in utrjen nasip, ki ločuje laguno in soline, prenovljen leseni most čez pretočni kanal lagune Stjuža, obnovljeni solinarski hiši, kjer je Center Krajinskega parka Strunjan s stalno razstavo o parku. Pot je vpeta tudi v ureditev tradicionalnih privezov in ribiškega pristanišča Strunjan.

Tematska krožna pot – Strunjan v podobah morja,  je opremljena s celovitim sistemom informativnih tabel in postajališč s klopmi. Gre za strnjeno in interaktivno obliko podajanja vsebin za popolno predstavitev parka. Poleg vstopnih točk v park, je urejena krožna pot, z vsemi usmeritvami na trasi, kjer informativne točke še bolj razlagajo specifične lastnosti na posamezni lokaciji, hkrati pa se obiskovalec lahko na njej dalj časa zadrži, prav zaradi dodane vrednosti počivališča. Posegi v prostor so bili nevpadljivi, predvsem zaradi uporabe lokalnih materialov.

Pot razkriva Strunjan v podobah, ki jih je morje ustvarilo in nanje vpliva ter se  kažejo v naravi in kulturni dediščini, ki jima je morje dalo življenje in domačini pomen. Slikovita pot po parku na dlani razkriva vse morske skrivnosti, ki jih obiskovalci lahko spoznajo in spoštujejo ta edinstveni še ohranjen košček slovenske obale. Urejenih je 15 postajališč ter 4 vstopne točke. Na 10 postajališčih so tudi klopi iz peščenjaka.

Poleg pojasnjevalnih tabel je pot opremljena s kukali za usmerjen pogled na okoliške geografske lege mest, učnimi sredstvi, ki spodbujajo interaktivnost predstavitve, predvsem z igrami v sklopu »Za radovedneže« in pripomočki za prepoznavanje rastlin, živali, ihnofosilov idr. Na pojasnjevalnih tablah so namesto fotografij uporabljene ilustracije, ki zelo nazorno predstavljajo izbrano tematiko, ki je mnogokrat skrita očem obiskovalca (npr. življenje v morju, ptice v solinah, organizmi v laguni na in pod morsko gladino ter na in pod morskim dnom, idr.). Na vsaki tabli je dodana QR koda, s katero se poveže na spletno stran z dodatnimi informacijami. V kratkem si bo pot mogoče ogledati tudi z mobilno aplikacijo Nexto, ki omogoča avdio vodenje.

Pot je dolga približno pet kilometrov in pol, prehodimo pa jo v približno 1h in 30min.

Arhitekturne rešitve krožne poti so pripravili arhitekti Janko Rožič, Gašper Drašler, Matija Suhadolc, Odprtega kroga. Izvedbena dela na poti, je izvedelo podjetje GEAart vizualne komunikacije d.o.o. Oblikovanje tabel in ilustracije so delo avtorice Barbare Kogoj.