Preglej vse novice

O B V E S T I L O – PTIČJA GRIPA

26. Jan 2017

VSEM obiskovalcem parka svetujemo, zaradi zmanjšanja nevarnosti okužbe, da:

– se ne dotikajo poginulih ptic in da ob morebitni najdbi mrtve ptice takoj obvestijo upravo Krajinskega parka Strunjan (tel. št.: 08/205-1882);

– naj imajo pse ves čas na povodcu;

– ne hranijo ptic.

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) potrdil pozitivni rezultat preiskav na aviarno influenco pri poginjenem labodu grbcu, ki so ga 19.1.2017 našli v Sečoveljskih solinah.

Ker se je bolezen pojavila na novi lokaciji, je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep, da se na območju območnega urada Koper izvajajo enaki ukrepi kot na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta. Perutnino in ptice v ujetništvu je potrebno zadržati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.Zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogočiti dostop do vode, vendar je treba preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.

Imetnike perutnine ponovno opozarjajo, da predstavlja največje tveganje za prenos prtičje gripe na perutnino in ptice v ujetništvu neposreden stik z okuženo živaljo in z virusi kontaminirana krma in voda. Prenos je možen tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom (poginjene ptice, izločki prostoživečih ptic, …).