Preglej vse novice

Obiskali so nas delfini!

04. Avg 2009

Strunjan, pozno popoldan, dan se je že prevesil v večer. Veliko ljudi v tem času še poležava na plaži ali pa že išče pot domov. Morigenos, društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev pa je v tem času posebej aktivno, saj se ravno proti večeru pojavljajo delfini tudi ob obali.
Poslali so nam fotografije, za katere se zahvaljujemo, in iz katerih je razvidno, da so v nedeljo zvečer opazili pred strunjanskimi solinami delfine.
Morigenos obenem prosi vse, ki opazijo delfine, da jim to nemudoma sporočijo na gsm: 031 77 10 77, v kolikor pa posnamete kakšno fotografijo ali posnetek pa bo tudi ta dobrodošel, saj so taki posnetki izrednega pomena, da se določi lokacijo, društvu pa lahko pomagajo celo pri prepoznanju delfina. Morda še niste vedeli, vendar se na tem območju redno nahaja, kar 50 delfinov, ki jih Morigenosovci razpoznajo med sabo.
Obstoj delfinov, pa tudi drugih morskih bitij, širom sveta in tudi pri nas, ogrožajo mnogi faktorji in ravno človeške dejavnosti so poglavitne. Tu gre predvsem za onesnaženje, hrup, gost pomorski promet, neprimerni ribolov in vsesplošno degradacijo obalnega pasu in posledično morja kot celotnega ekosistema. Naravo, katere del je tudi človek, sestavlja preplet mnogoterih dejavnikov, ki so pomembni za vsakega izmed nas. Če so delfini še tu, je to vsekakor dober znak, vseeno pa je naloga vsakega izmed nas, da živi skrbno in odgovorno ter varuje okolje, ki ga obdaja.