Preglej vse novice

Odstranjen porušeni rezervoar za vodo na Belvederju

29. Dec 2015

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije je prisluhnil pobudi Javnega zavoda Krajinski park Strunjan in Občine Izola ter v teh dneh uspešno saniral nevaren objekt na kmetijski površini na Belvederju.

V bližini cestišča in na priljubljeni sprehajalni poti po vrhu Belvederja, se je nahajala ruševina rezervoarja vode, ki je bil zgrajen v 50. letih prejšnjega stoletja s strani Kmetijske zadruge Izola za namene namakanja vinograda na tem območju. Objekt ni bil v rabi že več desetletij in je bil deloma porušen, deloma pa nasut z različnimi odpadki. Ker morebitna uporaba za sodobne kmetijske namene ni bila primerna, je objekt nadalje propadal, zato je obstajala resna nevarnost, da bi se lahko obiskovalci na tem območju tudi poškodovali, saj se je prav v zadnjih mesecih porušila tudi zadnja lesena zaščita, ki ga je pokrivala. Ostanki rezervoarja so se že dalj časa uporabljali tudi kot odlagališče odpadkov in so imeli še dodaten negativni vpliv na kmetijsko zemljišče ter na izgled okolice.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije je ukrepal ustrezno in se odločil za dokončno rušenje zidov in zasutje z zemljo. Pobudo je obravnaval prednostno in hitro pristopil k rešitvi skupnega problema.