Preglej vse novice

Okus po soli

15. Nov 2013

Dne 8/9/10.11.2013 se je odvijala prireditev Okus po soli, ki  je potekala vzporedno s praznikom kakijev v Strunjanu.

Med glavnim parkiriščem in plažo so se v šotoru predstavili različni rastavljalci gostinske ponudbe in brezplačno nudili okušine svojih dobrot povezane s Piransko soljo. Predstavili so se  Restavracija Fioret, Čokoladnica Olimje, Domačija Butul, Suzana Prosup, Danilo Markočič, Branko Seljak, Srednja Gostinska šola Izola, Društvo Mediteran, Oljkarstvo Jerebica, Alessandro Giudici in Ribogojnica Fonda.

Obiskovalci so si lahko ogledali tradicionalna solinarska orodja in spoznali za kakšna opravila se uporabljajo. Za dekoracijo prostora in ogled likovnih del je poskrbelo likovno društvo Solinar.

Na stojnicah so se predstavili še Pomorski Muzej Sergej Mašere, Krajinski park StrunjanStrunjan in Krajinski park Sečoveljske soline.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli klapa Solinar in izolski kantavtor Rudi Bučar, kateri je postal častni ambasador Krajinskega parka Strunjan. Rudiju bomo dali natisniti majice s prepoznavnim znakom Krajinskega parka Strunjan in se že veselimo promoviranja parka na malo bolj nenavaden način.

Na prireditvi so potekala še predavanja o Krajinskem parku Strunjan in predavanje o solinarstvu. Flavio Bonin iz Pomorskega muzeja Sergej Mašere nam je podrobneje predstavil zanimivo zgodovino solinarstva, katera dejavnost poteka v naših krajih že najmanj 700 let.

Organizirali smo vodene oglede po Krajinskem parku s poudarkom na predstavitvi Strunjanskih solin.

Prireditev je organiziral Krajinski park Strunjan in Krajinski park Sečoveljske soline. Okus po soli je sofinanciran preko projekta SALTWORKS – čezmejno sodelovanje Slovenija-Italija 2007-2013.