Preglej vse novice

Oljka županov 2015

12. Okt 2015

V petek 9. oktobra se je odvijalo tradicionalno srečanje Oljke županov na Belvederju, ki predstavlja simbolični začetek oljkarske sezone. Po tradicionalnem obiranju oljke z »baligo« v nasadu, ki je del Krajinskega parka Strunjan, se je dogajanje preselilo v dvorano hotela Belvedere. Strokovnjaki KGZ Nova Gorica, Inštituta za oljkarstvo ter gostitelja, predsednik DOSI Danilo Markočič in izolski župan Igor Kolenc, so predstavili pomen oljkarstva in oceno oljčne letine 2015, ki je podpovprečna glede količine in zelo dobra glede kakovosti pridelka.

Po izredno slabi letini 2014, ko je bil 75 % izpad proizvodnje v glavnem zaradi oljčne muhe in deževnega vremena, so kljub suši in podpovprečnemu pridelku oljkarji letos s sezono v glavnem zadovoljni. Plodovi so zdravi in pričakovati je zelo kakovostno letino. Visoke poletne temperature in sušne razmere so zelo negativno vplivale na pojav in razvoj najpomembnejše škodljivke oljk – oljčne muhe.

Za kakovost olja je zelo pomemben pravi čas obiranja oljk in seveda čim krajši čas med obiranjem in predelavo. Letos poteka dozorevanje plodov tako kot običajno. Na večini lokacij predvidevajo, da bo optimalni čas za obiranje oljk sort Leccino, Maurino, Pendolino v drugi polovici oktobra. Ocenjujejo tudi, da bo v večini nasadov najprimernejši čas za obiranje naše najbolj zastopane sorte Istrske belice v prvi dekadi novembra.