Preglej vse novice

PARKOSLOVJE 2018/19

19. Jun 2019

Skupnost naravnih parkov Slovenije že drugo leto izvaja aktivnosti namenjene šolam – šolajoči mladini in učiteljem. Aktivnost smo imenovali »parkoslovje«, s katerim se mladim generacijam skuša približati naravne parke Slovenije in jih izučiti v prave »poznavalce parkov«. V šolskem letu 2018/19 je v aktivnostih sodelovalo kar 46 šol z več kot 600 prijavljenimi učenci. Le ti so preko spletnega kviza od oktobra 2018 do aprila 2019 reševali naloge in raziskovali 14 naravnih parkov, njihovih naravnih in kulturnih značilnosti. Ob zaključku kviza so učenci pod mentorstvom učiteljic in s pomočjo koordinatorjev parkov oddali rešitve oz. končna gesla, s čimer so uspešno zaključili izziv.

Letošnji kviz je bil tematsko obarvan, saj je bila rdeča nit vseh nalog »vodni krog parkov«. V njem so številni vodni ekosistemi, od morja do rek, potokov, slapov, mokrišč, jezer in ribnikov, kjer ima vsaka žival in rastlina svojo vlogo. Poudarek je bil namenjen tudi skrbi za vodo in vlogi posameznika za njeno ohranitev. Čeprav Slovenija po vodnatosti spada med ene najbogatejših držav na svetu, sta le čista voda in zdravo okolje vir življenja, tako za naravo kot tudi človeka.

Najbolj markantni prebivalci vodnih ekosistemov, ki živijo v zavarovanih območij narave so dobili svojo podobo tudi v obliki razstave, ki so jo izdelale sodelujoče šole in bo na ogled celo poletje v centru za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Za izdelavo so bili uporabljeni materiali, ki so jih učenci našli doma in bi sicer romali v koš za smeti. Vse mlade parkoslovce smo nagradili s priznanjem in igro spomin, ki je bila posebej izdelana, da se še enkrat skozi igro predstavi najpomembnejše vodne živali in rastline, ki so jih spoznali v kvizu. 60 učencem Osnovne šole Lucija, ki je sodelovala s Krajinskim parkom Strunjan, pa smo omogočili še zaključno druženje ob morju in delavnice na prostem z naslovom »Kako varujemo mokrišča«.

Parkoslovje se bo nadaljevalo tudi v šolskem letu 2019/20, aktivnosti pa lahko spremljate na spletni povezavi: https://www.naravniparkislovenije.si/ v zavihku šolarji.