Preglej vse novice

Podpisan sporazum o pobratenju

05. Mar 2019

Torre del Cerrano, Italija, 26. feburar 2019

 

Prejšnji teden se je v Torre del Cerrano odvijal pomemben dogodek za morska zavarovana območja Sredozemlja, ki je videl zbrane tako predstavnike mednarodnega pomena, koordinatorja UNEP/MAP Gaetano Leone in direktorja UNEP RAC/SPA, Khalil Attia, kot tudi za Italijo pomembne osebnosti, od generalne direktorice Ministrstva za okolje Maria Carmela Giarratano, vodji sektorja za zavarovana območja Antonio Maturani in mednarodno sodelovanje Oliviero Montanaro, odgovornega ISPRA Leonardo Tunesi in kontraadmirala Aurelio Caligiore, poveljnika pomorskega oddelka obalne straže.

Na skupnem srečanju so lansirali začetek programa »Razvoj in okrepitev učinkovitega upravljanja Posebej zavarovanih območij pomembnih za Sredozemlje (SPAMI)«, kot projekt bilateralnega sodelovanja, finančno podprt s strani italijanskega Ministrstva za okolje, kopno in morje.

Podpisani so bili sporazumi o pobratenju med štirimi pari morskih zavarovanih območij Sredozemlja, med katerimi je Krajinski park Strunjan podpisal sporazum s sorodnim si italijanskim območjem Torre del Cerrano. Program pobratenja je namenjen izmenjavi izkušenj, skupnim projektom in vključevanju v SPAMI, najpomembnejše priznanje oz. certifikat za morska zavarovana območja Sredozemlja, ki ga izda UNEP.

V SPAMI program pobratenja so bila torej vključena naslednja morska zavarovana območja Sredozemlja:

1. par: Karaburun Sazan (Albanija) in Torre Guaceto (Italija);

2. par: Habibas Islands (Alžirija) in Morsko zavarovano območje Tavolara Punta Coda Cavallo (Italija);

3. par: Krajinski park Strunjan (Slovenija) in Morsko zavarovano območje Torre del Cerrano (Italija);

4. par: Kneiss Islands SPAMI (Tunizija) in Morsko zavarovano območje Isole Egadi (Italija).

 

Kaj je SPAMI?

Posebej zavarovana območja pomembna za Sredozemlje (SPAMI) so območja, ki (i) so bistvena za ohranjanje biotske raznovrstnosti v Sredozemlju, (ii) vključujejo ekosisteme, značilne za regijo ali habitate ogroženih vrst in (iii) so pomembna na znanstveni, estetski, kulturni ali izobraževalni ravni.

Seznam SPAMI je bil oblikovan v okviru barcelonske konvencije za spodbujanje sodelovanja pri upravljanju in ohranjanju naravnih območij, pa tudi pri zaščiti ogroženih vrst in njihovih habitatov.