Preglej vse novice

Pogin kamenih koral v slovenskem morju

30. Sep 2011

Med septembrskimi potopi v Naravnem rezervatu Strunjan smo zasledili množično poginjanje kamenih koral. Potopi so bili izvedeni v okviru projekta Climaparks (strateški projekt programa SLO-ITA 2007-2013), katerega partner je tudi Krajinski park Strunjan, poleg nas pa so bili prisotni tudi raziskovalci dr. Lovrenc Lipej, dr. Borut Mavrič ( oba Morska biološka postaja Nacionalnega inštituta za biologijo) in dr. Petar Kružić (Prirodoslovno – matematična fakulteta Univerze v Zagrebu).

Kamena korala je edina vrsta korale v Sredozemskem morju, ki lahko tvori koralne grebene, ki pa so v Sredozemlju zelo redki (največji do sedaj znani je na otoku Mljetu, Hrvaška). V Slovenskem morju je pojavnost kamene korale relativno velika in se mestoma pojavlja v združbah oz. koncentracijah, ki jih tudi v sredozemskem merilu ni veliko.

Polipi tega ožigalkarja živijo v sožitju z mikroskopskimi algami, ki so v letošnjem letu zaradi dolgega obdobja visokih temperatur morja začele umirati, temu pa je sledilo umiranje polipov oz. koral. Po hitri oceni v zelo kratkem času poginilo okoli 10 %. Številka zaradi počasne rasti koral ni zanemarljiva in je zagotovo posledica hitrega segrevanja morja v Tržaškem zalivu. Strokovnjaki Morske biološke postaje so na tem območju v 13 letni raziskavi zaznali letno poviševanje povprečne poletne temperature morja na površini in na globini 10 m za 0,2 °C letno, torej v času raziskave za 2,6 °C! Zaskrbljujoč je tudi podatek, da se zimske povprečne temperature prav tako povečujejo – za skoraj 0,1 °C letno. Ker se v zaprtem morju, kot sta Sredozemsko in proti severu tudi Jadransko, hladnoljubne vrste ob segrevanju ne morejo umakniti severneje, jim v prihodnosti grozi izumrtje. Zaradi tega je tudi Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) severni Jadran razglasila za enega potencialno najbolj ogroženih območij glede izumiranja vrst v prihodnosti.

Kot kažejo opažanja priseljevanj novih tujerodnih toploljubnih vrst v zadnjih letih in sedaj tudi poginov domačih vrst, se je ta grožnja že začela uresničevati.

Na fotografiji je “pobeljena” mrtva kolonija kamene korale.

Dejan Putrle
Krajinski park Strunjan

Foto: Borut Mavrič