Preglej vse novice

Praznik kakija premagal tudi slabo vreme

30. Nov 2016

Kljub slabemu vremenu, je Praznik kakija 2016 bil zelo uspešen, saj so ga tudi tokrat obiskali mnogi. Glavni razlog in akter praznika je seveda sadež kaki, vendar so se ljudje zanimali tudi za spremljevalne dogodke. Nekaj jih je pripravil tudi naš zavod. Gostili smo Tilena Genova iz društva Morigenos, ki je poslušalcem povedal veliko zanimivega o delfinih, ki domujejo v našem morju in o samem delu društva. Najmlajši so se udeležili delavnice, kjer so lahko oblikovali znanega obiskovalca solin – polojnika. Tako kot vsako leto je bilo organizirano vodenje po strunjanskih solinah in okrog lagune Stjuža, ki so se ga udeležili v rekordnem številu, čeprav smo mislili, da bo težko preseči lansko udeležbo. Letošnja novost pa je bil organiziran vlakec iz strani našega zavoda, ki je obiskovalce vozil od centra Strunjana do prizorišča. Izkazalo se je za zelo učinkovito rešitev, ki so jo obiskovalci pozitivno sprejeli. Z veseljem in pripravljenim novim programom, pričakujemo zrele kakije in srečanje z vami tudi v letu 2017.

Nagovor direktorja Marka Starmana:

“Ponovno vas s ponosom pozdravljam na tradicionalnem praznovanju kakija v Strunjanu!

Cari amici, del nostro parco benvenuti alla festa, che ci unisce nel rispettio della natura nella sua bellezza e bonta.

Letos sem še posebno ponosen na uspešno delo našega parka, ki je prejel prvo nagrado za najboljšo tematsko pot na temo Strunjan v podobah morja, za katero sem hvaležen mojim sodelavcem, ki iskreno in zavzeto delajo za naš par. Tudi slovenska turistična zveza se zaveda, da je prav doživetje, ki ga daje varovana narava in spoštovana kultura naših krajev vrednota. Toda le pod pogojem da je to naša vrednota kot to velja za Strunjan, jo bodo znali ceniti tudi naši gostje.

Inseime siamo riusciti a cogliere nei ritratti dell mare il nostro parco. L’ interpretazione che al centro mette proprio il mare, il mare che e fonte di vita ma puo essere anche feroce, deve sempre essere rispettato. E propion nel rispetto del mare che si e fatto il porto dei pescatori del quale siamo tutti molto fieri ed e diventato la parte integrante di Strugnano.

Žal je morje, pogosto zanemarjeno in kljub svoji mogočnosti, ne more ubežati negativnemu vplivu večstoletnega izkoriščanja. Tudi za varstvo morja moramo stopiti skupaj in v prihodnje se bomo še bolj posvetili prav temu, saj želimo, da bi tako kot je bilo odlično sodelovanje pri obnovi ribiškega pristanišča, bilo odlično tudi sodelovanju tako z ribiči kot ostalimi pri varstvu morja.

Letošnji praznik se dogaja na novo urejenem parkirnem mestu v zavetju nove tematske poti  in letos smo organizirali še  prevoz iz centra Strunjana z vlakcom, kar bo razbremenilo tako ljudi kot naravo. Praksa da skupaj poiščemo poti, ki spodbujajo podjetnost naših ljudi, v luči in duhu varstva narave in tradicije, je nekaj kar nam z vašo pomočjo uspeva.

Grazie di voler protegere la natura”