Preglej vse novice

Prostovoljci bili dober zgled za vse obiskovalce

24. Avg 2015

20. avgusta se je v Strunjanu zaključil tridnevni prostovoljni delovni tabor za mlade – Summer job 2015. V sodelovanju z Javnim podjetjem Okoljem Piran, so prostovoljci Društva za zedinjen svet opravili koristno delo. Odprtih je bilo 11 delovišč po celotni slovenski Obali, s 60 mladimi med 18 in 30 let iz cele Slovenije.

V skupni akciji prostovoljcev, Javnega podjetja Okolja Piran in Krajinskega parka Strunjan se je v minulih dneh čistilo smeti in popravljalo ograjo po priljubljeni pešpoti na Strunjanskem klifu, da bo lepša in varnejša za obiskovanje.

Vodja delovišča v krajinskem parku je bila Petra Kogoj, ki je skrbela za ekipo do 10 prostovoljcev. Zelo pomemben prispevek je bil s strani Javnega podjetja Okolje Piran s svojim delom, opremo in materialom. Kljub precej slabemu vremenu so izpolnili vsa pričakovanja. Lotili so se čiščenja gozdnih površin tik ob priljubljeni pešpoti, ki poteka po robu Strunjanskega klifa. Odvozili so veliko količino odpadkov, ki so nemarni obiskovalci parka pustili za seboj. Poleg tega so prebarvali celotno ograjo okoli razgledišča pri križu nad Zalivom Sv. Križa (Mesečev zaliv). Dotrajana pletenica na ograji pa bo zamenjana v naslednjih dneh.

Prisotni v akciji so omogočili, da bo obisk poti po Strunjanskem klifu še prijetnejši in varnejši. K akciji so pristopili brez oklevanja. »Veseli me, da je dandanes še veliko mladih ljudi, ki z majhnim, toda pomembnim prostovoljnim prispevkom pripomorejo k bolj čistemu in urejenemu okolju. Zahvala in pohvala vsem, ki so v tej akciji sodelovali. Okolje Piran bo tudi v bodoče podpirala tovrstne akcije«, je dejal Alen Radojkovič, direktor Okolja Piran. Prostovoljka Petra Kogoj je bila pozitivno presenečena, da so se obiskovalci parka zelo zanimali glede akcije in bili navdušeni nad prostovoljnim delom mladih, hkrati pa je povedala, da »prostovoljec ni težko biti, saj šteje že mala stvar kot je spoštovati naravo in pospraviti za seboj«.

Naravni parki so za ljudi, zato je pomemben prispevek posameznega obiskovalca, da spoštuje bonton v naravi. Odmetavanje smeti, kurjenje, šotorjenje in vožnja z avtomobili v naravnem okolju ter uničevanje redkih rastlinskih in živalskih vrst, ni obnašanje, ki sodi v to okolje. Delovna akcija je lahko zgled vsem, za katerimi se je tokrat pospravljalo.