Preglej vse novice

Prve obiskovalke solinarskih hišk

21. Maj 2013

Pred nekaj dnevi je nadzornike gradbišča v solinah, tam zaposleni vodar obvestil, da so si lastovice izbrale lino, kjer ropota črpalka za vodo, za novo domovanje.

Kot je sam povedal, danes ko smo šli poslikati gnezdo, so se mu ptice zasmilile, saj je videl koliko truda vložijo v izdelavo gnezdeca. Rekel je, da so eno po eno bilko morske trave nosile iz morja, da so si izdelale domovanje in da mu bi bilo žal videti, da bi se gnezdo, tekom del uničilo.

Dela so trenutno v polnem teku, čeprav je videti, da to lastovic to pretirano ne moti, še hrup črpalke za vodo ne.

V okviru projekta Saltworks (Ekološko trajnostno vrednotenje solin med Italijo in Slovenijo. Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013) se je v začetku leta obnovil lesen most čez pretočni kanal lagune Stjuža. Sedaj pa se je začelo z deli na visokovodnem nasipu.

V okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007 – 2013 za ureditev dela javne turistične infrastrukture pa se ureja Informacijski center Krajinskega parka Strunjan. Dela tako na nasipu, kot  na informacijskem centru, bodo predvidoma zaključena v začetku poletja.

Gnezdo je trenutno zavarovano in dela bodo potekala tako, da lastovic ne bodo motila pri gnezdenju.