Preglej vse novice

Ptice okoli nas

23. Jan 2017

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vas tudi letos vabimo k sodelovanju v akciji “Ptice okoli nas“, v okviru katere vsako zimo opazujemo ptice, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo želimo spodbuditi k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja z našimi pogostimi vrstami ptic. Želimo namreč, da te tudi v prihodnje ostanejo pogoste.

V lanskem letu smo skupaj opazili več kot 10.000 ptic, ki so pripadale  52 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, velike sinice in sive vrane, med zanimivejšimi pa so izstopali planinski orel, sokol selec in mala uharica. V akciji je sodelovalo 781 opazovalcev. Podrobnejše rezultate lanske akcije lahko najdete tukaj.

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka, 23. januarja do nedelje, 29. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst smo pripravili letak s fotografijami ptic.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na kratek sprehod po naselju v okolici. Akcija je zelo primerna tudi za najmlajše, ki si lahko od blizu ogledajo ptice in stopijo v čudovit in skrivnosten svet narave. Opazovanje v vrtcu ali šoli bo tako zagotovo popestrilo dan!

Svoja opažanja nam do konca februarja sporočite preko obrazca na spletni strani, katerega najdete TUKAJ. Če nimate te možnosti, nam lahko izpolnjen letak pošljete na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek.

Več napotkov in informacij o akciji najdete na naši spletni strani pod zavihkom Ptice okoli nas.

Veselimo se vašega sodelovanja!

 

Tilen Basle

koordinator akcije Ptice okoli nas

 

 

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
p.p. 2990, Tržaška 2, 1001 Ljubljana,
Tel.: 01 426 58 75, Fax.: 01 425 11 81,
www.ptice.si
dopps@dopps.si