Preglej vse novice

Sol se dela pozimi

23. Jan 2018

Stari solinarji niso zaman trdili, da se “sol dela pozimi” oziroma kot sami pravijo “d’inverno se fa el sal”. Konec poletja se na območju kristalizacije pričnejo posezonska vzdrževalna dela na solnih poljih. Dela potekajo od sredine septembra do sredine marca.

Eno izmed najpomembnejših opravil je skrb za petolo, podlago kristalizacijskih bazenov, ki blatu preprečuje mešanje z nastajajočo soljo. Te dni na Strunjanskih solinah poteka “taciranje” kot imenujemo postopek saniranja poškodovanih delov na petoli. Termini, ki se jih uporablja v solinarstvu, izhajajo iz italijanskega jezika in tako tudi taciranje izhaja iz besede  “tacca”, kar ne pomeni drugega kot poškodba ali madež. Poškodovano zimsko petolo je potrebno obnoviti in jo pripraviti za pomladno gojitev nove petole. Plini, ki se pojavijo pod petolo po sezoni pobiranja soli, podlago dvignejo oz. izbočijo. Nastale mehurje je potrebno z leseno lopato (palotom) sekljati od 3 do 5 cm v globino in ponovno zgladiti ter nabiti v podlago. Na ta način se obnovljeni odseki ponovno zarastejo in čakajo na pomladni premaz z morskim blatom, imenovanim konciranje o katerem bomo pisali naslednjič.

Pobiranje soli poleti, je solinarju nagrada za trud, ki ga tekom preostalega dela leta vlaga v vzdrževanje solinarskih bazenov.