Preglej vse novice

“Sol se dela pozimi”

25. Feb 2015

Če se v teh dneh sprehajate po Strunjanskih solinah, lahko vidite kako solinarji na solnih poljih čistijo male pretočne kanale (kanalete).

Ob polnjenju kristalizacijskih bazenov s svežo morsko vodo (poleti pa s slanico), voda najprej napolni majhne obrobne kanale, šele nato se napolni celotna površina bazena do globine nekaj centimetrov. Kanaleti služijo temu, da se v njih odlagajo primesi oziroma sediment, ki ga voda prinese s seboj ob polnjenju bazenov. Na tak način, se sediment kopiči v kanaletih, bazeni pa ostajajo čisti, saj se v njih poleti žanje sol. Ko postanejo kanaleti nepretočni, jih solinar čisti tako, da sediment z lopato naloži na nasipe in jih s tem še dodatno utrdi.

Čiščenje kanaletov predstavlja le eno od številnih nalog solinarjev v zimskem in spomladanskem času, predvsem na kristalizacijskem področju, kjer se poleti pobira sol. Solinarji poznajo rek “Sol se dela pozimi”, saj je veliko dela potrebnega za pripravo bazenov pred sezono pobiranja soli.

Vsi upamo, da bo letos sezona pobiranja soli uspešnejša od lanske. Situacije ne pomnijo niti najstarejši solinarji, ko je narava postregla s tolikšno količino padavin, da ni bilo moč pridelati niti grama soli.