Preglej vse novice

Soli še nekaj časa ne bo

30. Jul 2014

Solinarji v tradicionalnih solinah nikoli ne vedo koliko soli bodo pridobili, saj je to odvisno od vremena. Letošnje muhasto vreme solinarjem ni prav nič naklonjeno, saj sta bila junij in julij zelo deževna. Solinarji pravijo, da se ponavlja vreme iz leta 2010, ko je bila zabeležena rekordno nizka proizvodnja soli.

Od včeraj popoldan do danes zjutraj so solinarji izmerili kar 80 mm padavin. Izparilni in kristalizacijski bazeni so polni sladke vode, kar pomeni, da jih je potrebno ob oseki izprazniti ter ob plimi ponovno napolniti z morsko vodo. Solinarji čakajo in upajo na daljše obdobje sončnih dni, saj za pričetek pridobivanja soli potrebujejo najmanj 20 sončnih dni brez padavin. Da se iz morske vode lahko pridobi sol, mora slanica postati kar 7 krat bolj slana kot morska voda. Ob dobrih vremenskih pogojih lahko na Strunjanskih solinah pridobijo tudi do 800 ton soli na leto (sezono).

Pravijo, da če poleti pogledaš pokrajino in je videti živahno zelene barve, pomeni, da bo slaba solinarska sezona. Za solinarje je že od nekdaj veljalo, da so “sedeli na dveh stolih”. Včasih so bolje obrodile kmetijske površine in včasih pa solna polja.