Preglej vse novice

Sredozemska obalna območja povezana s trajnostnim znakom Inheritura

23. Feb 2022

V sklopu projekta INHERIT, v katerem je Krajinski park Strunjan pridruženi partner, se že zadnjih nekaj let odvijajo aktivnosti v smeri trajnostnega upravljanja s tem majhnim a ranljivim prostorom.

Ena izmed najbolj vidnih je bila zagotovo obnova poti v suhozidni gradnji do Belih skal. Ohranjanje suhozidne gradnje je pomembno tudi zato, ker je bila 2018 vpisana na seznam Unescove kulturne dediščine. Delo je obsegalo tako obnovo pa tudi postavitev stopnic, suhega zidu in ureditev primernega odvodnjavanja.

V sklopu projekta smo pridobili SWOT analizo, Krajinski park Strunjan pa je kandidiral tudi za znamko INHERITURA, ki je bila vzpostavljena v okviru projekta. Program INHERITURA pokriva obalna območja 13 evropskih držav na obali Sredozemskega morja. Območja, ki kandidirajo za oznako morajo izpolnjevati raven NUTS 3, torej so to območja,  ki mejijo na morje, ali regije, v katerih vsaj 50 % prebivalstva živi v razdalji do 50 km od obale.

Območja INHERITURA morajo izpolnjevati niz obveznih in neobveznih kriterijev zaščite okolja in trajnosti, oziroma 16 kriterijev, razdeljenih v 4 kategorije: Upravljanje z okoljem in merila za dosego ciljev, valorizacija in promocijske aktivnosti, upravljanje in strateško planiranje ter aktivnosti izobraževanja. KP Strunjan je skupaj z JZP Izola in društvom DOVES uspešno vložil kandidaturo za pridobitev oznake.

Po obdobju testiranja in izpolnjevanju prijavnice je KP Strunjan je uspelo doseči kriterije,  da se mu je dodelilo certifikat INHERTURA kot prvemu v Sloveniji.