Preglej vse novice

Svetovni dan Biodiverzitete

22. Maj 2017

Danes je svetovni dan Biodiverzitete

Program Združenih narodov za okolje je 22. maj razglasil za mednarodni dan biotske raznovrstnosti v spomin na začetek veljavnosti konvencije. V Sloveniji ta dan obeležujemo od leta 1996, ko je Slovenija postala pogodbenica konvencije o biološki raznovrstnosti.

Čeprav se v Sloveniji radi ponašamo z ohranjeno naravo in se na načelni ravni zavzemamo za trajnostni razvoj, temu ne namenjeno dovolj podpore. Človekovi vplivi in pritiski na naravo so se povečali. Zato tudi v Sloveniji, tako kot na globalni ravni, nismo uspeli zaustaviti procesa zmanjševanja biotske raznovrstnosti.

Ohranitveno stanje številnih habitatov in vrst se je v razmeroma kratkem času poslabšalo. Glavni vzrok neugodnega ohranitvenega stanja vrst je izguba habitatov, ki jih z netrajnostnim gospodarjenjem in posegi v prostor povzroča človek. Največji so pritiski na travniške habitate in mokrišča v nižinskih delih Slovenije.

 

24. maja bo Evropski dan parkov

Evropski dan parkov obeležujemo že od leta 1999 dalje. Pobudo zanj je dala evropska organizacija Europarc, ki združuje 430 naravnih parkov in drugih institucij iz kar 35 držav. Namen dneva parkov je, da bi proslavili zavarovana območja po vsej Evropi. Z njim želijo ljudi približati naravi. Poudariti želijo pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, pa tudi pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.

V nekaterih zavarovanih območjih se v okviru Evropskega dneva parkov odvijajo različne aktivnosti. V Krajinskem parku Strunjan lahko obiščete praznik artičok.

PROGRAM

Sobota, 27. maj 2017

  • 10.00 – 17:00: tržnica artičok in ostalih dobrot
  • 10.00 – 17.00: razstava v Centru Krajinskega parka Strunjan na Strunjanskih solinah
  • 10.00 – 20.00: strunjanske kulinarične dobrote
  • 10.00: voden ogled Strunjanskih solin – zbirno mesto pri spomeniku
  • 15.00: predavanje „Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki (Jana Bolčič iz KGZS – Zavod GO, KSS Koper) in ogled nasada artičok in pokušina artičok (cena 5,00 €) na Kmetiji Giassi – zbirno mesto pri spomeniku

Prireditev bo tudi priložnost za druženje članov in simpatizerjev Turističnega društva Solinar Strunjan.

Nedelja, 28. maj 2017

  • 10.00– 17:00: tržnica artičok in ostalih dobrot
  • 10.00 – 17.00: razstava v Centru Krajinskega parka Strunjan na Strunjanskih solinah
  • 10.00– 20.00: strunjanske kulinarične dobrote
  • 15.00: ogled nasada artičok in pokušina artičok (cena 5,00 €) na Kmetiji Giassi – zbirno mesto pri spomeniku

Dogajanje na prizorišču bo popestrila skupina „Solinarska družina“ iz Italijanske skupnosti.

Obiskovalci bodo lahko brezplačno parkirali na bivšem nogometnem igrišču.

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Organizator: Turistično društvo Solinar Strunjan – Societa turistica Salinero Strugnano

 

Včeraj, 21. maja je bil Evropski dan Nature 2000

Natura 2000 je evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, namenjeno ohranjanju biotske raznovrstnosti.

V Sloveniji je določenih 355 območij Nature 2000, katerih skupna površina je 7684 km2. Zajemajo 37,16 % površine Slovenije.

 

Ali ste vedeli?

Orhideje z naših travnikov vse bolj izginjajo.Tu je vzrok vse bolj intenzivno kmetijstvo. Danes smo v Krajinskem parku Strunjan v parku našli na enem rastišču okrog 60 primerkov orhidej čebelje likih  mačjih očes. (Ophrys apifera), kar danes žal predstavlja pravo redkost in morebitno upanje.