Preglej vse novice

Teden slovenskih naravnih parkov od 20. do 29. maja

18. Maj 2022

Kaj bi brez narave? Premislimo in se ponovno povežimo.

Od petka, 20. maja, do nedelje, 29. maja 2022 bomo obeležili teden slovenskih naravnih parkov. Obiščite nas, pripravili smo številne dogodke za vse spoznavanja narave željne obiskovalce. Slovenski naravni parki so prav gotovo izjemne lokacije, ki ponujajo raznolike možnosti za z naravo povezana doživetja.

V mesecu maju praznujemo Evropski dan parkov (24. 5.), ki smo ga tudi letos nadgradili  v že tradicionalni teden slovenskih naravnih parkov. Upravljavci zavarovanih območij smo za obiskovalce pripravili več kot 35 dogodkov v zavarovanih območjih narave (parkih) po vsej Sloveniji. Vabimo vas, da nas obiščete in začutite najbolj ohranjene dele slovenske narave.

Seznam načrtovanih dogodkov v Tednu slovenskih naravnih parkov.

Letošnje praznovanje Evropskega dne parkov poteka pod sloganom »Eno z naravo – premisli in se ponovno poveži«. Mnoge od nas so v preteklih dveh letih prav zavarovana območja narave, parki, javne in druge dostopne zelene površine ponovno bolj močno povezali z naravo in nam postavilo vprašanje »Kaj bi brez narave?«.

Od leta 2011 so upravljavci zavarovanih območij povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. 15 upravljavcev povezuje skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij.

V naravi bodimo čim manj moteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašamo in iz njega ničesar ne odnašamo. Ničesar, kar ni shranjeno v nas samih ali na posnetku v našem telefonu ali fotoaparatu.