Preglej vse novice

Topinambur

24. Dec 2019

Topinambur je do 3 metre visoka zelnata trajnica, izvira iz Severne Amerike. Prepoznamo jo lahko po značilnem rumenem cvetu in hrapavih listih in steblu, v zemlji pa skriva gomolj. K nam je bila prinešena kot krmna ter okrasna rastlina. Gomoljček topinamburja je užiten in verjamemo da ga verjetno velika večina pozna, kot sestavino v slastnih jedeh.

Topinambur ima rad sončne lege ter bogata vlažna tla, kot so robovi gozdov, rek in potokov, najdemo ga lahko tudi ob robovih cestišč in na nasipališčih.

Težave povzroča predvsem s svojo hitro rastjo in razmnoževanjem s pomočjo ostankov gomoljčka. Torej če se lotimo izkoreninjanja topinamburja, je potrebno paziti, da resnično iz zemlje odstranimo vse dele.

Pomembno je vedeti, da tudi če imajo nekatere invazivne vrste nekatere pozitivne učinke, njihova naselitev pomeni dolgoročno spremembo okolja, ko število osebkov ni veliko, škodljive učinke težko zaznamo. Navadno, ko škodljive učinke (kot so izguba lokalne biotske pestrosti in s tem tudi funkcije pomembne za preživetje človeka) začnemo zaznavati, je število osebkov že tako veliko, da imamo velike težave pri odstranjevanju, pogosto pa smo lahko celo neuspešni.

 

Povzeto po http:

//www.bf.uni-lj.si/fileadmin/users/1/agronomija/Katedra/POZABLJENE_POLJ%C5%A0%C4%8CINE_topinambur.pdf