Preglej vse novice

Upravljanje ribištva v morskih zavarovanih območjih

13. Nov 2017

FishMPABlue2 je projekt Interreg Med s ciljem doseči ohranjanje biotske raznovrstnosti in naravnih ekosistemov, s krepitvijo upravljanja in mreženja zaščitenih območij.

Javni zavod Krajinski park Strunjan, skupaj še z 11 zavarovanimi območji v Sredozemlju, v projektu sodeluje s pilotnim projektom.

V okviru programa FishMPABlue2 se bo preiskusilo inovativna orodja za upravljanje ribištva, ki so se  razvila že  v okviru projekta FishMPABlue1. Ideja je dejansko dokazati učinkovitost pri krepitvi upravljanja in mreženja v morskih zavarovanih območjih.

Testiranje različnih orodij sodi med ključne dejavnosti projekta. Poleg tega bo izvajanje projekta ustvarilo pogoje za potencialno integracijo aktivnosti v celotno sredozemsko regijo, zahvaljujoč vključevanju glavnih regionalno-nacionalnih oblikovalcev politike.

V projektu sodeluje 9 slovenskih ribičev, ki bodo sodelovali pri 180 monitoringih ulova ter pomagali pri spremljanju stanja v morskem zavarovanem območju.

Načela trajnostnega ribištva in vključevanje lokalnih ribičev bodo zagotovila dolgoročno ohranitev morskih virov, s tem pa tudi socialno-ekonomski status lokalnega prebivalstva.