Preglej vse novice

VODNIK: 70 GEOLOŠKIH ZANIMIVOSTI SLOVENIJE

10. Maj 2016

V okviru praznovanja 70-letnice Geološkega zavoda Slovenije je izšel prvi in edini sodobni geološki vodnik po Sloveniji, ki je temeljno delo s področja slovenske poljudne geologije. Z opisi 70 izletniških točk in 6 izjemnih primerkov v muzejskih zbirkah poljudno pojasnjuje, zakaj imamo prebivalci in obiskovalci Slovenije možnost v nekaj urah obiskati Alpe, Panonsko ravnico in Sredozemlje ter se ob tem ponosno sprehoditi po treh milijardah let izjemne geološke zgodovine.

V njem 25 avtorjev iz treh vodilnih slovenskih raziskovalnih inštitutov s področja geologije pod uredništvom dr. Nine Rman in dr. Matevža Novaka iz GeoZS na zanimiv način, v obliki opisov z odličnimi slikovnimi prilogami, predstavlja izbrane slovenske geološke znamenitosti.

Številne opisane točke ležijo ob cestah, planinskih, izobraževalnih in turističnih poteh ter so opremljene z informativnimi tablami in drugim učnim gradivom. Za lažje in hitrejše prepoznavanje opisanih geoloških pojavov so ob fotografijah vsake točke prikazani simboli, ki pojasnjujejo njen pomen in uporabno vrednost.
Za zahtevnejše bralce je ob vsaki opisani točki pripravljen izbor poljudne in strokovne literature, še pomembnejši pa je prvi nazorni pregled javnih in registriranih zasebnih geoloških zbirk v Sloveniji.

Vodnik je namenjen najširšem krogu ljubiteljev narave, od šolajoče se mladine do tistih v tretjem življenjskem obdobju, planincem in turistom. Iz njega bodo bralci lahko črpali koristne podatke ali ga uporabljali kot poučen turistični vodnik za tako imenovani geoturizem.

Na seznamu zanimivosti je tudi Strunjanski flišni klif.

 

Vodnik 70 geoloških zanimivosti Slovenije lahko naročite na GeoZS: knjiznica@geo-zs.si.
Cena knjižice je 24 €.

Prijetno branje in na snidenje pri kakšni točki.